S-a intamplat in 25 februarie 1707: S-a nascut Carlo Goldoni, dramaturg Italian (m. 1793). A reinnoit teatrul italian, eliminand din Commedia dell arte miraculosul, improvizatia si mastile. Este un cunoscut dramaturg si libretist italian din Venetia.

Printre operele lui si cele ale lui Luigi Pirandello se enumera unele dintre cele mai cunoscute opere italiene. Suprnumit de []The post S-a intamplat in 25 februarie appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 25 februarie was first posted on februarie 25, 2021 at 12:50 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 25 februarie 1707: S-a nascut Carlo Goldoni, dramaturg Italian (m. 1793). A reinnoit teatrul italian, eliminand din Commedia dell arte miraculosul, improvizatia si mastile. Este un cunoscut dramaturg si libretist italian din Venetia.

Printre operele lui si cele ale lui Luigi Pirandello se enumera unele dintre cele mai cunoscute opere italiene. Suprnumit de Voltaire Moli re al Italiei , Goldoni a scris peste 120 de piese in limba italiana, in dialectul venetian si in franceza.-1723: A murit Christopher Wren, arhitect englez. Sir Christopher Wren (n. 20 octombrie 1632) a fost unul dintre cei mai buni si apreciati arhitecti englezi ai tututror timpurilor, arhitect si realizator a 54 de biserici in Londra, respectiv a numeroase cladiri seculare din Marea Londra dupa Marele incendiu al Londrei din 1666. Capodopera sa arhitecturala, Catedrala Saint Paul, a fost terminata in 1710.

Educat in limbile latina si engleza si studiind fizica aristotelica la Oxford University, Wren a fost un om de stiinta remarcabil al timpului sau, exceland ca astronom, geometru, matematician, fizician si arhitect. Fondator al prestigioasei Royal Society, al carei presedinte a fost intre 1680 si 1682, Christopher Wren a fost deopotriva apreciat ca om de stiinta de catre alti doi mari savanti comtemporani lui, Sir Isaac Newton si Blaise Pascal. 1814, 25.

II/9.

III: S-a nascut Taras evcenko, poet si pictor ucrainean (m. 1861). Opera sa literara este considerata ca fiind fondatoarea limbii si literaturii ucrainene moderne. De asemenea, e a scris si in limba rusa si a creat opere valoroase ca pictor si ilustrator. 1817: Deschiderea oficiala a Muzeului Brukenthal din Sibiu, cel mai vechi muzeu din Romania. 1821: S-a nascut pictorul francez F lix-Francois Georges Philibert Ziem (cunoscut ca Ziem), celebru pentru marinele sale. 1841: S-a nascut pictorul francez Pierre-Auguste Renoir (m. 1919). 1842: S-a nascut scriitorul german Karl May (m. 1912). 1852: A murit Thomas Moore, scriitor, compozitor si om politic irlandez. A scris biografia poetului englez George Byron (cu care era prieten apropiat) si i-a editat opera.

Thomas Moore este renumitul autor al lucrarilor Grija pentru suflet si Suflete pereche. A scris pe larg pe marginea subiectelor psihologiei arhetipale si psihologiei lui Jung, a mitologiei si artelor. Moore are doctoratul in studii religioase de la Universitatea Syracuse si a trait intr-un ordin religios catolic timp de 12 ani. A lucrat de asemenea ca muzician, profesor la colegiu si psihoterapeut. 1856: S-a nascut istoricul german Karl Lamprecht; prieten apropiat al romanilor, a incredintat fostului sau elev Nicolae Iorga scrierea in limba germana a istoriei romanilor; membru de onoare strain al Academiei Romane (1913) (m. 1915). 1866: S-a nascut Benedetto Croce, filosof, istoric, estetician, critic literar si om politic italian; membru de onoare strain al Academiei Romane (1921) (m. 1952). 1866: Debutul literar al lui Mihai Eminescu, in revista Familia din Oradea, cu poezia De-as avea 1873: S-a nascut tenorul italian Enrico Caruso. Enrico Caruso ( d. 2 august 1921) a fost unul dintre cei mai faimosi tenori din istoria operei. Caruso a fost cel mai popular cantaret in toate genurile muzicale ai primilor 20 de ani ai secolului 20 si unul dintre pionierii muzicii inregistrate.

Inregistrarile numeroase ale repertoriului sau, precum si vocea sa extraordinara, cunoscuta pentru frumusetea si intensitatea sa, atat pentru registrul sau vocal, dar si pentru forta si amplitudinea sa, au facut din Enrico Caruso una din cele mai cunoscute personalitati artistice ale timpului sau. 1881: A murit Cezar Bolliac, poet si publicist; participant la Revolutia de la 1848-1849 din ara Romaneasca (n. 1813). 1881: A murit August Treboniu Laurian, filolog (in ciuda conceptiei sale latiniste exagerate, a lasat cateva lucrari importante in lexicografia romaneasca), istoric (a intemeiat, alaturi de Nicolae Balcescu, prima...