S-a întâmplat în 25 februarie 1881
S-a intamplat in 25 februarie 1881 was first posted on februarie 25, 2021 at 12:26 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 25 februarie 1881: A murit August Treboniu Laurian, filolog, istoric, publicist si om politic,unul dintre conducatorii Revolutiei de la 1848 din Transilvania; membru fondator al Societatii Academice Romane (1866), presedinte al acestui for (1870-1872, 1873-1876) (n. 17 iulie 1810, in Fofeldea, judetul Sibiu). Pe cel pe care astazi il numim August Treboniu Laurian il chema, de fapt, Augustin Trifan. Prin latinizare, Trifan a devenit Treboniu, iar mai tarziu s-a ingrijit sa isi atribuie si prenumele August si Laurian, ambele insemnand preamaritul . August Treboniu Laurian si-a facut studiile secundare la Sibiu. Dupa studiile de filosofie de la Cluj, a studiat stiintele fizice, matematica si astronomia la Universitatea si Institutul Politehnic din Viena si apoi la G ttingen.
S-a ocupat si cu studii filologice ca profesor 1842-1848 la Sf. Sava, apoi la Universitatea din Bucuresti, unde l-a intalnit pe Nicolae Balcescu, impreuna cu care publica in 1845 prima revista de istorie romaneasca, numita Magazin istoric pentru Dacia , care se adresa romanilor din toate cele trei principate. Articolele acestei reviste promoveaza un punct de vedere nationalist privind vechimea, continuitatea si unitatea romanilor din Transilvania, Moldova si Muntenia. Augustin Treboniu Laurian e cunoscut si prin activitatea sa didactica redactarea si editarea de manuale scolare, prin activitatea publicistica sau prin exagerarile latiniste, caracteristice mai ales ultimei sale perioade de viata. Carturar de formatie enciclopedica, Laurian a avut contributii esentiale, de referinta, pe taramul istoriei, remarcandu-se mai ales prin preocuparea constanta si prodigioasa de a publica documente ale istoriei romanilor. Se poate spune ca oglinda activitatii sale istorice o constituie manualul de istoria romanilor din 1853, reeditat intr-o forma imbunatatita in 1862.
Referindu-se la manual, Nicolae Iorga il considera drept marea sa istorie , purtatoare a unui spirit nou , deoarece arareori s-au cercetat...