S-a întâmplat în 27 februarie 1882
S-a intamplat in 27 februarie 1882: Premiera, la Gimnaziul roman din Brasov, a primei operete romanesti Crai nou , de Ciprian Porumbescu. La Brasov, marele compozitor a adastat vreme de doi ani. Crai nou cunoaste un succes fulminant, astfel incat sunt programate alte doua reprezentatii, in acelasi an, la Brasov si o alta la Oravita. Venind la Brasov la indemnul prietenului sau, brasoveanul Andrei Barseanu, si a profesorilor bucovineni Lazar Nastasi si Gheorghe Chelariu, Ciprian Porumbescu aducea Colectiunea sa de cantece, argumente veritabile privind valoarea sa in fata exigentilor curatori ai Bisericii Sfantul Nicolae , care, prin Eforie, angaja dascalii de la gimnaziu. Motivand ca a absolvit clasa a IV-a a seminarului mitropolitan din Cernauti, o dovada de progres si iveala , avand din cantari dupa melodia greaca, din cantarea corala si despre melodia slava toate aprecierile cu foarte bine , in cererea sa de angajare, Ciprian asigura ca deplin cunosc Bazul general si am functionat ca dirijor, precum se vede aceasta, din atestatul domnului profesor si organist al curtii imperiale, Kreun . Actul contractual din 27 decembrie 1881 este semnat ca absolvent de teologie si filozofie si conservatoriu .
Nu numai ca a fost angajat sa conduca corul Bisericii Sfantul Nicolae , dar i s-a dat si Catedra de muzica a gimnaziului si responsabilitatea pentru corul gimnazial. Ba, mai mult, conduce si corul Reuniunii romane de gimnastica si cantari .
In ziua premierei, 27 februarie 1882, in Gazeta locala, singura publicatie pentru romani, gasim, in zilele de 23 februarie 1882 si 28 februarie 1882 o sumara informatie: Teatrul roman in Brasov. O societate de diletanti va prezenta in 27 si 28 februarie, in sala cea mare a gimnaziului roman de aici, opereta Crai nou de Vasile Alecsandri, muzica de C. Porumbescu .
Doar atat se putea spune despre prima opereta a romanilor.
Cea mai mare recompensa a fost insa succesul spectacolului.
Sora sa, Marioara, venita din Moldova impreuna cu iubita lui Ciprian, Berta, fiica pastorului Gorgon din Stupca, scria parintilor: Aplauzele erau colosale, publicul, in culmea entuziasmului . A doua zi, Gazeta aprecia ca muzica ce a compus-o pentru Crai nou e vie, foarte placuta si ne dovedeste ca a studiat cu multa diligenta operele compozitorilor moderni: Offenbach, Genee, Strauss, Lecocq s.a. . Drept raspuns, Ciprian Porumbescu arata: Imi permit a declara...