Iacov se considera o veriga ce leaga trecutul de viitor, prin unirea sa in legamant cu Avraam si cu Isaac. Trei sunt patriarhii Vechiului Testament: Avraam, Isaac si Iacov. Cand in mare fuga se indrepta spre Mesopotamia, Beer- eba, Haran, ramanand acolo peste noapte, a luat o piatra, a pus-o capatai si s-a culcat. i a []Iacov se considera o veriga ce leaga trecutul de viitor, prin unirea sa in legamant cu Avraam si cu Isaac. Trei sunt patriarhii Vechiului Testament: Avraam, Isaac si Iacov. Cand in mare fuga se indrepta spre Mesopotamia, Beer- eba, Haran, ramanand acolo peste noapte, a luat o piatra, a pus-o capatai si s-a culcat. i a visat o scara rezemata de pamant, al carei varf ajungea pana la cer. Ingerii lui Dumnezeu se suiau si se coborau pe scara aceea. i Domnul-Dumnezeu statea deasupra si zicea: Eu sunt Domnul, Dumnezeul tatalui tau, Avraam, si Dumnezeul lui Isaac . i, dupa ce ii face mari fagaduinte (cf. Fac 28) Iacov se trezeste din somn si face si el juruinte (legaminte) pentru Domnul.

In cei douazeci de ani de slujire la Laban, socrul sau, nu uita nici unul din legamintele sale pentru Domnul Dumnezeu si nu-l ademenesc idolii lui Laban, nici inchinaciunile sale. Iacov ramane credincios Domnului Dumnezeului lui Israel. i iata-l pe Iacov din nou in fata unui nou legamant, de data asta intre el si socrul sau (cf. Fac 31, 44-48). Au luat o piatra, au pus-o ca stalp de aducere-aminte, au strans pietre, au facut o movila. Iacov a numit-o Galed, adica Movila Marturiei. i Laban a zis lui Iacov: Iata movila aceasta si iata stalpul acesta, pe care l-am ridicat intre mine si tine. Movila aceasta sa fie martora si stalpul acesta sa fie martor ca nici eu nu voi trece la tine peste movila aceasta, nici tu nu vei trece la mine peste movila aceasta si peste stalpul acesta ca sa ne facem rau (cf. v. 51-52). i au intarit toate acestea chemand pe Dumnezeu ca judecator.

La Deuteronom, cap. 4, 25-27, gasim scris un avertisment si un legamant. De data aceasta nu intre popoare, natiuni, triburi de oameni, ci Dumnezeu avertizeaza pe oameni prin robul Sau Moise, zicand: Vegheati asupra voastra ca sa nu dati uitarii legamantul pe care l-a incheiat cu voi Domnul Dumnezeul vostru, si sa nu faceti vreun chip cioplit, nici vreo infatisare oarecare, pe care ti-a oprit Domnul Dumnezeul tau sa o faci. Caci Domnul Dumnezeul tau este un foc mistuitor, un Dumnezeu gelos . Pana aici avertismentul. Iata si marturia: Daca veti face ce este rau inaintea Domnului Dumnezeului vostru, ca sa-L maniati, iau astazi martor inaintea voastra cerul si pamantul ca veti pieri de o moarte repede din tara pe care o veti lua in stapanire dincolo de Iordan si nu veti avea zile multe in ea, caci veti fi nimiciti de tot (Deut 4, 23, 25-27).

Dumnezeu, Tatal nostru, ia martor nu unul, ci doi impotriva omenirii razvratite, si nu oameni in care, prin neascultare, s-a salasluit pacatul, ci cerul si pamantul, care si ele sunt in suferinta din pricina neascultarii omului si asteapta cu dorinte infocate descoperirea fiilor lui Dumnezeu, caci intreaga fire a fost supusa desertaciunii, nu de voie, ci cu nadejdea insa ca si ea va fi izbavita din robia stricaciunii (cf. Rom 8, 19-22).

Acelasi popor, Israel, abatandu-se de la legile Domnului (cf. Iosua 22, 15-17), fagaduieste Domnului ascultare. i Iosua, conducatorul dupa Moise, a facut in ziua aceea cu poporul legamant, i-a dat legi si porunci la Sihem si a scris aceste lucruri in cartea Legii lui Dumnezeu. A luat o piatra mare, a ridicat-o din locul inchinat Domnului si a zis intregului popor: Iata, piatra aceasta va fi martora impotriva noastra, caci a auzit toate cuvintele pe care ni le-a spus Domnul; ea va fi martora impotriva noastra, ca sa nu fiti necredinciosi Dumnezeului vostru .

Psalmistul David ne prezinta si alt neam de martori, straini de aceia care sunt in adevar, si anume neamul martorilor mincinosi. Nu ma lasa, Doamne, la bunul plac al potrivnicilor mei! Caci impotriva mea se ridica niste martori mincinosi si niste oameni care nu sufla decat asuprire (Ps 27, 12). i iarasi: Niste martori mincinosi se ridica si ma intreaba de ceea ce nu stiu (Ps 35, 11). Tot Psalmistul (Ps 89, 35-37) ne asigura credinciosia in care Dumnezeu Isi tine legamantul Sau, curatia si juramantul dat pe temelia sfinteniei si adeva-rului unic: Ca luna va dainui pe vecie si ca martorul cre-dincios din cer .

In Noul Testament, Sfantul Ioan, incercatul si mult-duhovnicescul Apostol si Teolog,...