S-a intamplat in 6 martie 1475: S-a nascut Michelangelo Buonarroti, sculptor, pictor, arhitect si poet italian; Michelangelo este unul dintre artistii care intruchipeaza idealul de universalitate al Renasterii (m. 1564).

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni s-a nascut la 6 martie 1475, la Caprese, in regiunea italiana Toscana, fiind al doilea dintre cei cinci frati, dar la []The post S-a intamplat in 6 martie 1475 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 6 martie 1475 was first posted on martie 6, 2021 at 12:00 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 6 martie 1475: S-a nascut Michelangelo Buonarroti, sculptor, pictor, arhitect si poet italian; Michelangelo este unul dintre artistii care intruchipeaza idealul de universalitate al Renasterii (m. 1564).

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni s-a nascut la 6 martie 1475, la Caprese, in regiunea italiana Toscana, fiind al doilea dintre cei cinci frati, dar la scurta vreme familia s-a mutat la Florenta. Mama sa a murit tanara, cand Michelangelo nu avea decat sase ani. Copilaria sa a fost lipsita de afectiune, iar artistul avea sa pastreze pentru toata viata o expresie trista, taciturna, manifestand neincredere fata de semenii sai. Tatal nu l-a incurajat sa-si urmeze vocatia artistica, dar l-a trimis la scoala lui Francesco Galeota din Urbino, care preda gramatica, unde a aprofundat principiile latinei. Michelangelo isi petrecea insa mare parte din timp in bisericile din apropiere, unde observa atent picturile, apoi le reproducea pe hartie. La scoala s-a imprietenit cu un coleg, Francesco Granacci, care studia arta picturii si care l-a incurajat sa-si urmeze visul. Acesta l-a prezentat pictorului Domenico Ghirlandaio, iar la varsta de 13 ani, Michelangelo era ucenicul cunoscutului pictor florentin. Nu a petrecut aici decat un an, pentru ca, la recomandarea lui Ghirlandaio, a avut sansa sa se mute la palatul lui Lorenzo de Medici, conducatorul Republicii Florentine, cunoscut indrumator al savantilor, artistilor si poetilor. De aici a avut acces la elita sociala a Florentei si a studiat sculptura clasica cu renumitul Bertoldo di Giovanni. De asemenea, a primit permisiunea din partea Bisericii Catolice sa aprofundeze anatomia pe cadavre, ceea ce a avut, insa, consecinte nefaste asupra sanatatii sale. Aceste observatii, insa, au contribuit la ceea ce avea sa devina un stil distinct al lui Michelangelo, caracterizat prin precizia cu care reproducea trupurile personajelor, dar si prin frumusetea aproape lirica a acestora. Sculpturile Batalia centaurilor si Madona pe trepte sunt o dovada a talentului de care dadea dovada inca de la varsta de 16 ani. Aceste doua opere de debut, insa, ilustreaza si un alt aspect, descris de Michelangelo insusi in jurnalul personal: Inca de la varsta de 16 ani, mintea mea era un camp de lupta: dragostea pentru frumusetea pagana, nuditatea masculina, in contradictie cu credinta mea. O polaritate de teme si de forme o latura spirituala, cealalta pamanteasca () .

Dupa moartea lui Lorenzo de Medici, in anul 1492, Florenta a fost macinata de conflicte politice, iar Michelangelo s-a refugiat la Bologna, unde si-a continuat studiile. S-a intors la Florenta in 1495, iar in 1498 a plecat la Roma, unde a examinat indeaproape statui clasice si ruinele romane. Aici si-a desavarsit prima sculptura la scara mare, statuia lui Bachus. Cam in aceeasi perioada, realizeaza sculptura Pieta (1498-1500), care o infatiseaza pe Fecioara Maria tinand in brate trupul neinsufletit al lui Iisus. Statuia se afla in prezent in Bazilica Sf. Petru de la Vatican. Este una dintre capodoperele lumii artistice, realizata de Michelangelo inainte de a implini 25 de ani, dintr-un singur bloc de marmura de Carrara. La doar cateva zile dupa ce a fost amplasata in Bazilica Sf. Petru, s-au auzit niste zvonuri conform carora impresionanta lucrare nu i-ar fi apartinut lui Michelangelo, ci sculptorului Christoforo Solari. Intr-un acces de furie, artistul a luat un ciocan si o dalta si a gravat pe statuie urmatoarea inscriptie: Michel Angelus Bonarotus Florent Facibat (Michelangelo Buonarroti, florentinul, a facut asta). Este singura lucrare pe care a semnat-o vreodata. Ulterior, a regretat acest acces de furie si a promis sa nu-si mai semneze niciodata operele.

In 1501, Michelangelo a revenit la Florenta, unde a fost insarcinat sa sculpteze o statuie a lui David. Devenise deja un nume de referinta in arta renascentista. Lucrarea le mai fusese incredintata altor doi sculptori, care nu reusisera sa o duca la bun sfarsit. Statuia, creata intre 1501-1504, dintr-un bloc de marmura alba de Carrara, masoara 5,17 metri si il reprezinta pe eroul biblic David. Amplasata initial in fata cladirii Palazzo Vecchio, in Piazza della Signoria, statuia se afla, din 1873, la Galleria dell Accademia din Florenta. Cu David , Michelangelo si-a demonstrat suprematia in arta renascentista, imbinand frumusetea exterioara cu expresivitatea. Au urmat o serie de alte proiecte, Michelangelo demonstrandu-si talentul si in pictura. Pe cand inca mai lucra la statuia lui David, i s-a cerut sa realizeze o pictura murala la Palazzo Vecchio, pe care niciun alt artist nu reusise sa o duca la capat. Acest proiect a deschis calea catre ceea ce avea sa se dovedeasca o alta capodopera a artei...