Vorbirea parintelui Teodor Heredea (Gavris) de la adunarea din a doua seara de priveghere a fratelui Popa Petru () Avem un folos sufletesc si de seara aceasta a intalnirii cu fratele nostru Petre in trup numai; sufletul s-a dus. () Nici unul nu suntem de savarsiti. Fiecare mai avem de facut cate ceva. i, daca []Vorbirea parintelui Teodor Heredea (Gavris) de la adunarea din a doua seara de priveghere a fratelui Popa Petru() Avem un folos sufletesc si de seara aceasta a intalnirii cu fratele nostru Petre in trup numai; sufletul s-a dus. () Nici unul nu suntem de savarsiti. Fiecare mai avem de facut cate ceva. i, daca ne plangem pacatul nostru sub Crucea Domnului Iisus si lasam sa curga Sangele iertarii si peste noi, Sangele lui Iisus Hristos ne curateste de orice pacat. i ne da nadejdea celeilalte vieti, vesnice, si nadejdea intalnirii dincolo, in cealalta Imparatie. Daca nu credem asa, de multe ori suntem ca cealalta lume. Daca ti e groaza sa te duci la Tatal tau, inseamna ca ai facut ceva Am observat ca atunci cand copilul face un rau, plange pe undeva pe-afara, nici nu vrea sa intre in casa, [sa spuna], sa se stie: Uite, sunt vinovat cu cutare am furat , sau: Am batut . Dar cand a facut o fapta buna, atunci cum vine de bucuros in casa la tatal sau: Uite, tata, ce am facut! . i tatal il imbratiseaza si-l saruta.

Asa-i si cu mergerea noastra acasa la Tatal nostru. Daca avem vointa puternica si cautam sa facem voia lui Dumnezeu caci El voieste sa ne mantuiasca , daca ne plangem pacatul, atunci Sangele iertarii, Sangele Jertfei Crucii de pe Gol gota se coboara peste noi si ne curateste. Prin ranile Lui suntem vindecati de rana pacatului. i cand va fi sa ne intoarcem si noi acasa, mergem plini de bucurie. Mergem la Tatal, ca stim, bunaoara, cum zice Apostolul Pavel: Nici eu nu mai am nimic de osandit in mine . Cand stii ca nu mai ai nimic de osandit in tine, cand nu mai stii [ca este] nici un lucru pe care trebuia sa-l faci si nu l-ai facut atunci te duci cu inima plina de bucurie in fata Tatalui tau. Tata, am facut ce mi-ai spus. Ce mi-ai poruncit sa fac, am facut. i atunci vine rasplata; si El te imbratiseaza.

As dori, dragii mei frati si surori, sa fie si cu noi. Ca fratele Petrea se duce. Un alt frate Popa Petru s-a dus. Ganditi-va cata jale si cata lipsa se vede in jurul lui. Eu vad ca de-acum atatea nopti de priveghere, atatea alergari [n-or mai fi]. Se duc fratii se duc cei credinciosi. Ne ducem ma duc si eu Se duce, maine, poimaine, fratele Traian Imbarbatati-va, incurajati-va! Mergem Acasa; e legea firii. i suntem constienti ca trebuie sa mergem. Cand si in ce imprejurare, nu ne este dat [sa stim]. Dar daca traim cu cugetul curat inaintea lui Dumnezeu, in fata Mantuitorului Iisus Hris tos, mergem plini de bucurie spre odihna, spre imbratisare. Ganditi-va numai cat de frumos scrie Cuvantul lui Dumnezeu si ne invata si pe noi ca cetatea aceea in care ne asteapta Dumnezeu e de aur curat ca sticla stravezie. Acolo nu va mai fi noapte, ca Insusi Hristos va fi soarele ei. Acolo nu va mai fi moarte Nu va mai fi nici tanguire, nici intristare, pentru ca lucrurile cele dintai au trecut.

Toate acestea nu-s povesti, cum isi inchipuie unii oameni, ci sunt adevarurile lui Dumnezeu. Adevaruri curate, pe care Dumnezeu ni le-a spus pentru mantuirea noastra.

In Evanghelia dupa Ioan, in locul care se citeste la inmormantari, ni se zice: Vor auzi Cuvantul lui Dumnezeu si vor invia. Unii pentru invierea vietii si altii pentru invierea judecatii . Deci toti vor invia. i Dumnezeu asa a aranjat lucrurile (si a si spus prin Cuvantul Sau) ca Evanghelia aceasta a Imparatiei sa fie propovaduita la toata lumea; apoi va veni sfarsitul. Deci vor auzi toti si toti vor invia. Unii pentru viata si altii pentru judecata. Zice acolo: Vine ceasul, si acum a si venit, cand cei morti vor auzi glasul lui Dumnezeu si vor invia . Se spune in Apocalipsa: Fericiti sunt cei ce au parte de prima inviere . Adica daca ai auzit Cuvantul lui Dumnezeu si esti incredintat ca-i Cuvantul lui Dumnezeu, si a prins in tine samanta aceasta a lui, si el te-a inviat la o viata noua, pentru tine asta e intaia inviere. Cum cantam noi mai demult: Daca vrei sa intri-n viata, trebuie intai sa mori . Sa murim fata de pacat si fata de lume. i Cuvantul lui Dumnezeu care se seamana in inima noastra (si s-a semanat, slava Domnului, atat de minunat si atat de mult!), el creste si rodeste. i prin Cuvantul lui Dumnezeu venim la o viata noua, la inviere. Cuvantul lui Dumnezeu, samanta aceasta curata a Cuvantului lui Dumnezeu ne-a facut sa fim vii in ceea ce priveste sufletul. Zice Sfantul Ioan Evanghelistul: La inceput era Cuvantul si Cuvantul era cu Dumnezeu, si Dumnezeu era Cuvantul . Pentru ca Cuvantul e chiar Hristos. i nasterea din Hristos este conditia mantuirii noastre, cum spune Mantuitorul catre Nicodim, lucru pe care multi [nu l-au inteles] de atunci si pana acuma. Nu l-a inteles nici Nicodim in noaptea aceea, desi era profesor de teologie. A zis: Cum se poate sa intre cineva din nou in pantecele mamei sale, sa se nasca? . Nu l-a inteles! De atunci si pana acum, mii si mii de oameni nu l-au inteles. Nu se poate! Nu se poate asa ceva! Cum se poate asa ceva, sa se nasca omul din nou? Cum? i isi tot pun aceasta intrebare.

Unii, care s-au pretins ca-s mai dezghetati, ca au citit Scripturile, zic: Uite, scrie aci ca, daca nu te nasti din apa si din duh . Sarmanii oameni! Exact ca samariteanca au vazut. Hristos a vrut sa-i dea apa vie si ea a zis: Cum ai putea Tu ca nici galeata n-ai? Cum, ca fantana-i adanca? . i Domnul ii raspunde: Daca ai fi stiut tu cine iti cere tie: Da Mi sa beau , I-ai fi cerut si El ti-ar fi dat sa bei apa vie .

Apa aceasta vie este Cuvantul lui Dumnezeu, despre care am vorbit inainte. Aceasta Apa Vie, tot Cuvantul, este insuflat de Duhul lui Dumnezeu, caci toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu . Din Apa aceasta Vie a Cuvantului lui Dumnezeu si din Duhul Lui daca te nasti, ea te poate schimba si ajungi sa fii o faptura noua, sa fii nascut din nou. Sa nu mai gandesti cum ai gandit; sa nu mai faci cum ai facut; sa [fii schimbat] cu...