Cu profunda durere va aducem la cunostinta faptul ca, in aceasta dupa-amiaza, Preacucernicul Parinte Gheorghe Urda a trecut la cele vesnice. Ierarhii Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, Protopopiatul Ortodox Roman Sighet, in aceste momente de durere si tristete, transmit un mesaj de condoleante, compasiune si mangaiere sufleteasca pentru familia parintelui. Se cuvine sa []Cu profunda durere va aducem la cunostinta faptul ca, in aceasta dupa-amiaza, Preacucernicul Parinte Gheorghe Urda a trecut la cele vesnice.

Ierarhii Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, Protopopiatul Ortodox Roman Sighet, in aceste momente de durere si tristete, transmit un mesaj de condoleante, compasiune si mangaiere sufleteasca pentru familia parintelui.

Se cuvine sa amintim cateva crampeie semnificative din viata parintelui Gheorghe Urda.

S-a nascut la data de 4 septembrie 1951 in localitatea Leordina. A absolvit studiile teologice la Institutul de Teologie de la Sibiu, promotia 1970-1974. a fost hirotonit de catre Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Teofil Herineanu de la Cluj in zilele de 9 si 10 noiembrie 1974, mai intai pentru Parohia Moisei II, Izvorul Dragos; de la 01 ianuarie 1981 a fost numit preot slujitor pe seama Parohiei Ortodoxe Barsana pana la pensionare, in anul 2018.

Parintele Gheorghe Urda a reinviat Manastirea Voievodala de la Barsana, sora manastirii istorice Peri (1391), impreuna cu crestini buni si vrednici din localitatea Barsana pe care i-a pastorit timp de aproximativ 38 de ani.

La initiativa si dorinta acestor credinciosi, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Iustinian, a pus piatra de temelie in anul 1993, dupa slujba randuita la astfel de evenimente, Inaltpreasfintia Sa, sarutand pamantul sfant al acelui loc unde a rezistat ultimul episcop ortodox cunoscut cu numele la anul 1739: GAVRIIL DE BARSANA, de neam nobiliar, dupa care, manastirea a fost desfiintata iar Episcopia ortodoxa a maramuresenilor suprimata in anul 1790 de catre Curtea Imperiala de la Viena.

In anul 2003, Patriarhul Teoctist al Romaniei, la...