Sfantul Maxim Grecul Intrebare: Ziua aceasta a facut-o Domnul. Raspuns: Este vorba despre Pastele Domnului. Daca Domnul nostru Iisus Hristos a inviat in a treia zi, asa cum El insusi spune: Fiul Omului trebuie sa patimeasca multe si sa fie defaimat de catre batrani si de catre arhierei si de catre carturari si sa fie omorat, iar []Sfantul Maxim GreculIntrebare: Ziua aceasta a facut-o Domnul.

Raspuns: Este vorba despre Pastele Domnului. Daca Domnul nostru Iisus Hristos a inviat in a treia zi, asa cum El insusi spune: Fiul Omului trebuie sa patimeasca multe si sa fie defaimat de catre batrani si de catre arhierei si de catre carturari si sa fie omorat, iar a treia zi sa invieze (Luca 9, 22), atunci de ce invierea Domnului este numita a opta zi?Talcuire: ea este numita a treia, pentru ca se numara de la ziua mantuitoarelor patimi si a rastignirii, iar a opta este socotita in functie de crearea lumii caci inceputul lumii vazute a avut loc in aceasta zi, si Lumina cea adevarata Hristos in aceeasi zi a inviat.

Intrebare: De ce ii pune Pavel mai intai pe Apostoli, apoi pe Prooroci (I Cor. 12, 28)?Raspuns: Apostolii sunt si primii si ultimii: primii sunt datorita marimii si multimii nevointelor pe care le-au indurat in timpul propovaduirii Evangheliei lui Hristos si datorita slavei pe care au dobandit-o de la Dumnezeu, iar ultimii, deoarece sunt alesi de Dumnezeu la sfarsitul veacurilor ca si atunci sa fie asemenea Invatatorului lor, Care spune: Eu sunt Alfa si Omega , ceea ce inseamna primul dupa Dumnezeire si ultimul dupa omenitate, pentru ca a binevoit ca in vremurile din urma sa ia trup omenesc si sa arate oamenilor milostivirea Lui nespusa. Alfa este prima litera a alfabetului grecesc, infatisata astfel: , iar sfarsitul intregului alfabet grecesc este mare (omega). Astfel Domnul a aratat despre Sine ca El este inceputul tuturor fapturilor vazute si nevazute si, de asemenea, sfarsitul lor si desavarsirea lor. El le-a creat pe toate si tot El le-a intors la prima frumusete, pe care au avut-o pana la pacatul luiAdam.

Intrebare: Ce inseamna uraciunea pustiirii (Matei 24, 15)?Raspuns: Prin uraciunea pustiirii Domnul a numit infatisarea imparatului roman Adrian. Acest imparat a distrus orasul Ierusalim pana la temelii, deoarece iudeii, dupa pustiirea lui de catre imparatii romani Vespasian si Tit, s-au adunat din nou in timpul luiAdrian, s-au straduit sa restaureze Ierusalimul si au inceput sa vietuiasca in el dupa vechiul lor obicei, autonom, razvratindu-se impotriva stapanirii romane, fapt prin care, in nebunia lor, au si atras asupra lor distrugerea definitiva. Caci imparatul Adrian, luptand impotriva lor, a distrus orasul lor pana la temelii si i-a dat numele lui, Elia, caci asa se numea el Elia Adrian. Uraciunea pustiirii este numit, de asemenea, Antioh cel Mare, fiul lui Seleuc Filopator. El a fost un om foarte viclean si...