S-a intamplat in 21 aprilie 1882: A murit filosoful si scriitorul Vasile Conta; la 20 iulie 1880 devine ministru al Instructiunii Publice si Cultelor; filosof de talie internationala, fost ministru, coleg de clasa cu Ion Creanga, prieten cu Mihai Eminescu, profesor universitar la Iasi, Vasile Conta este una dintre figurile []The post S-a intamplat in 21 aprilie 1882 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 21 aprilie 1882 was first posted on aprilie 21, 2021 at 4:06 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.com S-a intamplat in 21 aprilie 1882: A murit filosoful si scriitorul Vasile Conta; la 20 iulie 1880 devine ministru al Instructiunii Publice si Cultelor; filosof de talie internationala, fost ministru, coleg de clasa cu Ion Creanga, prieten cu Mihai Eminescu, profesor universitar la Iasi, Vasile Conta este una dintre figurile proeminente ale culturii noastre progresiste (n. 1845). Filozof de talie internationala, fost ministru, coleg de clasa cu Ion Creanga, prieten cu Mihai Eminescu, profesor universitar la Iasi, Vasile Conta este una dintre figurile proeminente ale culturii noastre progresiste. In 1873, ocupa postul de profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universitatii din Iasi.

Din 1873 frecventeaza sedintele Junimii, unde tine conferinte asupra teoriei fatalismului si publica, in Convorbiri literare , primele lucrari filosofice: Teoria fatalismului (1875-1876), studiu ce apare, in 1877, si in limba franceza, la Bruxelles, apoi Teoria ondulatiei universale (1877), Incercari de metafizica (1878). Ultima lucrare a fost tradusa, in 1880, in limba franceza, la Bruxelles, cu titlul definitiv Introducere in metafizica. Ganditor patriot, statornic ancorat in problematica timpului sau, s-a manifestat ca un militant pentru progresul multilateral al statului national, pentru apararea si consolidarea independentei, pentru dezvoltarea industriei, a comertului autohton, a invatamantului si a culturii. A sustinut prelectiuni populare , organizate sub auspiciile Cenaclului literar Junimea , intitulate: Materialismul, Fetisismul, Starea economica etc. In istoria filosofiei romanesti, opera lui Vasile Conta a inscris o pagina memorabila, aducand din nou dupa lucrarile lui Dimitrie Cantemir si Nicolae Balcescu cultura noastra pe arena stiintifica europeana. Scrierile lui Vasile Conta prezinta un moment important in evolutia gandirii romanesti. Materialismul sau este o expresie a ideologiei elementelor radicale ale burgheziei romanesti din deceniul al VIII-lea si al secolului al XIX-lea. Gandirea sa...