S-a intamplat in 30 aprilie 1857: Se introduce, la Bucuresti, iluminatul public cu lampi cu petrol lampant, capitala arii Romanesti fiind primul oras din lume luminat in acest fel. In anul 1857, Bucurestiul a intrat in istorie ca fiind primul oras din lume in care a fost introdus iluminatul cu petrol lampant. Insa, inainte ca []The post S-a intamplat in 30 aprilie 1857 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 30 aprilie 1857 was first posted on aprilie 30, 2021 at 2:13 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 30 aprilie 1857: Se introduce, la Bucuresti, iluminatul public cu lampi cu petrol lampant, capitala arii Romanesti fiind primul oras din lume luminat in acest fel.

In anul 1857, Bucurestiul a intrat in istorie ca fiind primul oras din lume in care a fost introdus iluminatul cu petrol lampant. Insa, inainte ca marea minune sa fie infaptuita, oamenii care traiau in Bucuresti erau nevoiti sa se descurce pe strazi cu ajutorul lumanarilor. Chiar daca a fost introdus iluminatul cu petrol lampant, mahalalele de la periferie nu se bucurau de acest lucru. De fapt, doar centrul Bucurestiului era iluminat cu petrol lampant. Imediat ce se lasa seara, locuitorii Bucurestiului aprindeau lumanari pentru a putea sa-si lumineze calea sau casele. Tot orasul era inghitit de bezna si cei mai multi bucuresteni se culcau imediat ce se lasa intunericul. Constructia primei rafinarii dotata cu instalatii moderne a fost inceputa la Ploiesti, in iarna anului 1856, de catre Teodor Mededinteanu. Acesta a reusit sa finalizeze proiectul un an mai tarziu, in 1857, atunci cand fabrica de gaz a intrat in functiune, fiind trecuta pe numele fratelui sau: Marin Mehedinteanu. Utilajele rafinariei erau comandate din Germania, iar intreaga distilerie de petrol a fost construita pe o suprafata de patru hectare. Fratii Teodor si Marin Mehedinteanu au avut posibilitatea sa obtina prin licitatie concesiunea pe mai multi ani a iluminarii cu gaz lampant a Bucurestilor (1857) si, respectiv, a Ploiestilor (1860). Astfel, Bucurestiul a ajuns in cartile de istorie ca fiind primul oras din lume iluminat cu petrol lampant. Petrolul lampant produs la fabrica din Ploiesti era unul de o calitate superioara, avand cateva calitati incontestabile: era incolor si inodor si ardea cu o flacara luminoasa de intesitate si forma...