S-a intamplat in 30 mai Ziua Limbii si a Teatrului Idis , instituita in 2017, la initiativa reprezentantului minoritatii ebraice in Parlament, deputatul Silviu Vexler; marcarea acesteia va contribui la pastrarea traditiei si a valorilor specifice limbii idis, la combaterea xenofobiei si antisemitismului, a cliseelor si perceptiilor eronate, la dezvoltarea identitatii si diversitatii culturale ale []The post S-a intamplat in 30 mai appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 30 mai was first posted on mai 30, 2021 at 1:28 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 30 mai Ziua Limbii si a Teatrului Idis , instituita in 2017, la initiativa reprezentantului minoritatii ebraice in Parlament, deputatul Silviu Vexler; marcarea acesteia va contribui la pastrarea traditiei si a valorilor specifice limbii idis, la combaterea xenofobiei si antisemitismului, a cliseelor si perceptiilor eronate, la dezvoltarea identitatii si diversitatii culturale ale tarii noastre, dar si la promovarea aportului cultural al vietii evreiesti din Romania la viata culturala romaneasca si internationala . Ziua Internationala a Sclerozei Multiple marcata in ultima zi de miercuri din luna mai; ziua a fost lansata in 2009 si este coordonata de Federatia Internationala de Scleroza Multipla. 1431: A fost arsa pe rug Ioana d Arc (supranumita Fecioara din Orl ans ), eroina a poporului francez; in timpul Razboiului de 100 de ani (1337-1453), purtat de Franta impotriva Angliei; aflata in fruntea unei armate, Ioana d Arc (fiica unui taran) a despresurat orasul Orl ans, asediat de englezi, si l-a insotit pe regele Carol al VII-lea la incoronarea sa la Reims; tradata si vanduta englezilor, va fi judecata (la Rouen/Franta) de un tribunal ecleziastic, va fi declarata eretica si condamnata la moarte; canonizata in 1920 (n. 1412). 1593: A murit Christopher Marlowe, dramaturg englez (n. 1564). 1598, 30.

V/9.

VI.: Prin Tratatul dintre imparatul Rudolf al II-lea de Habsburg si Mihai Viteazul, incheiat la Manastirea Dealu, domnitorul roman recunostea suzeranitatea imparatului, iar acesta se obliga sa-i asigure subsidii pentru intretinerea armatei. 1640: A murit Peter Paul Rubens, pictor si desenator (n. 1577).

Peter Paul Rubens (n. 28 iunie 1577, Siegen/Westfalia d. Antwerpen), cel mai renumit pictor flamand. Viata lui Rubens pare sa fi fost guvernata de o inepuizabila energie. In decurs de patruzeci de ani, artistul picteaza cca. 1400 tablouri si executa sute de desene. Este primit cu caldura atat in cercurile celor mai de seama artisti din Europa, cat si la curtile princiare. 1672, 30.

V / 9.

VI: S-a nascut Petru I (Petru cel Mare), tar (1682-1721) si imparat al Rusiei (1721-1725), remarcabil militar si om politic; reformele sale interne, realizate cu autoritate despotica (in domeniul administratiei, economiei a sustinut dezvoltarea comertului si a industriei, a armatei a creat o flota puternica) au pregatit terenul pentru o Rusie moderna; a acordat o mare atentie culturii si invatamantului (a infiintat Academia de tiinte, 1724); pe plan extern a purtat campanii militare impotriva Imperiului Otoman si a luptat impotriva Suediei, obtinand iesirea la Marea Baltica (1721) (m. 1725). 1744: A murit Alexander Pope, poet si ganditor englez; cel mai de seama reprezentant si teoretician al clasicismului englez; influenta considerabila asupra poeziei din secolul XVIII (n. 1688). 1770: A murit Fran ois Boucher, pictor si desenator francez. Fran ois Boucher (n. 29 septembrie 1703, Paris m. Paris) a fost un pictor francez, reprezentant al stilului rococo, portretist remarcabil, renumit pentru picturile sale idilice si senzuale, cu tematica bucolica sau alegorica. Talentul multilateral al artistului transpare din opere dintre cele mai variate. Boucher a fost un creator de scene pastorale, a realizat un numar mare de peisaje, scene de viata, portrete si tablouri cu tematica mitologica, a proiectat tapiserii, decoruri de teatrale si figurine de portelan. 1778: A murit Voltaire (Fran ois Marie Arouet), filosof si scriitor iluminist francez, creator al asa numitului voltairianism respingerea fanatismului, a prejudecatilor, a intolerantei si a abuzurilor de orice fel si afirmarea ratiunii umane; spirit polemic, atent la realitatile sociale, Voltaire a intruchipat noul tip al scriitorului reprezentant al constiintei publice si luptator pentru idealurile cele mai inalte ale vremii (T. Vianu) si a pregatit, ideologic, Revolutia Franceza (n. 1694). 1811, 30. V /11. VI: S-a nascut Vissarion G. Belinski, critic literar si ganditor rus; a exercitat o influenta considerabila asupra gandirii ruse din secolul al XIX-lea (m. 1848).-1814: Se semna primul Tratat de la Paris, care a readus granitele Frantei la intinderea lor din 1792.

In aceeasi zi, Napoleon I al Frantei a fost exilat pe insula Elba. Tratatul de la Paris a pus capat razboiului dintre Franta si coalitia formata din Marea Britanie, Rusia, Austria, Suedia si Prusia. De asemenea, tratatul l-a silit pe Napoleon I sa abdice. Granitele Frantei au fost readuse la forma pe care o aveau in 1792, insa nu s-au luat prea multe masuri punitive impotriva Frantei, cu exceptia faptului ca Insulele Seychelles au trebuit sa fie cedate Marii Britanii. 1827: Iluministul roman Petrache Poenaru inventeaza si obtine in Franta brevetul de inventie pentru condeiul portaret fara sfarsit, alimentandu-se insusi cu cerneala , primul toc rezervor din lume, precursorul stiloului de astazi. Petrache Poenaru (n. 10 ianuarie 1799, Benesti, judetul Valcea d. 1875) a fost un pedagog, inventator, inginer si matematician roman, membru al Academiei Romane si inventator al tocului rezervor in 1827. Petrache Poenaru a fost unul din organizatorii invatamantului national romanesc, fondatorul Colegiului National Carol I din Craiova. In tinerete a fost secretarul personal al lui Tudor Vladimirescu iar ulterior, revenind in tara dupa calatorii si studii tehnice, s-a implicat in domenii legate de invatamant, administratie si inovatie. Intre 1834 1836 a insistat pentru introducerea Sistemului Metric Zecimal in Muntenia. In 1850 din pozitia de membru al Eforiei colilor Nationale devine co-fondator al colii de Poduri si osele (actuala Universitate de Constructii din Bucuresti). Din 1856 a fost venerabilul unei loji masonice bucurestene. Devine un apropiat al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. In 1870, spre sfarsitul vietii sale, a fost ales membru al Academiei Romane. 1840: S-a nascut capitanul Valter Maracineanu, erou al Razboiului de Independenta de la 1877-1878 (m. 1877, la Grivita). 1854: S-a nascut Constantin Gogu, matematician si astronom; lucrari privind miscarea Lunii; studii asupra variatiei gravitatiei cu latitudinea; s-a numarat printre membrii fondatori ai Societatii Romane de tiinte, al carei prim presedinte a fost, in 1897; membru corespondent al Academiei Romane din 1889 (m. 1897). 1896: S-a nascut Howard Hawks, regizor, scenarist si producator american de film (m. 1977). 1901: S-a nascut Maria Holban, istoric (studii de valoare legate, mai cu seama, de feudalismul timpuriu romanesc secolele XIII-XIV); membru corespondent al Academiei Romane din 1990 (m. 1991). 1908: S-a nascut Hannes Olof G sta Alfv n, fizician suedez care a primit Premiul Nobel pentru Fizica in anul 1970 pentru dezvoltarea teoriei magnetohidrodinamicii. El a contribuit in fizica plasmei, precum si cu teorii descriind fenomenul aurorei, centurii lui Van Allen, efectul furtunii magnetice asupra campului magnetic al Pamantului, magnetosfera terestra si dinamicile plasmei in galaxia noastra. 1908: S-a nascut actorul american Mel Blanc (pe numele sau adevarat Melvin Jerome Blank), vocea a peste 1000 de personaje de desen animat...