S-a intamplat in 5 iulie 1941: Brigazile 1 si 4 Mixte Munte din cadrul Armatei Romane au eliberat orasul Cernauti. Batalia de la Cernauti s-a desfasurat la scurt timp dupa angajarea armatei romane in cel de-al Doilea Razboi Mondial (22 iunie 1941), in contextul in care Grupul german de armate Sud , comandat de feldmaresalul Gerd []The post S-a intamplat in 5 iulie 1941 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 5 iulie 1941 was first posted on iunie 5, 2021 at 5:27 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 5 iulie 1941: Brigazile 1 si 4 Mixte Munte din cadrul Armatei Romane au eliberat orasul Cernauti. Batalia de la Cernauti s-a desfasurat la scurt timp dupa angajarea armatei romane in cel de-al Doilea Razboi Mondial (22 iunie 1941), in contextul in care Grupul german de armate Sud , comandat de feldmaresalul Gerd von Rundstedt, inregistra succese pe frontul din Galitia. Acest lucru l-a determinat pe Hitler sa ordone trecerea efectiva la ofensiva si cu fortele Grupului de armate General Ion Antonescu (Armatele 3 si 4 Romane si 11 Germana, dislocate in partea de est a Romaniei, in cadrul operatiei Munchen ). Misiunea de a executa, incepand cu 2 iulie 1941, un atac peste Prut, din spatiul de la est de Botosani, cu directia spre nord-est pentru a se ajunge in spatele liniei intarite care pleaca de la Moghilev prin Podolsk spre nord a revenit Corpului de Munte (comandant: generalul Gheorghe Avramescu) din Armata 3 Romana (comandant: generalul Petre Dumitrescu), care la randu-i era subordonata Armatei 11 Germane (comandant: Eugen von Schobert). Pentru indeplinirea misiunii, comandamentul Armatei Romane a fost investit, in noaptea de 2 spre 3 iulie 1941, cu atributii operative, iar generalul Petre Dumitrescu a precizat ca principala misiune a armatei (in special a Corpului de Munte), era sa elibereze orasul Cernauti, capitala Bucovinei istorice, si sa ajunga cat mai repede pe Nistru, intre Rascov si Darabani. Cu acelasi prilej, el a stabilit conceptia ofensivei: manevra dublu invaluitoare cu doua grupari de forte care sa infranga trupele sovietice din zona Storojinet, Cernauti si Herta, urmata de ofensiva pe directia loviturii principale (Mihaileni Noua Sulita Hotin). In situatia in care trupele sovietice s-ar fi retras, Corpul de Munte trebuia sa inainteze fara alt ordin pana la Prut, sa ocupe trecerile de peste rau la est de Cernauti si sa fie in masura sa intervina, la ordin, cu o parte din forte spre Siret, in ajutorul Diviziei 7 Infanterie.

Rezerva armatei (Brigada 8 Cavalerie) a fost dispusa inapoia fortelor de la flancul drept, pe directia loviturii principale. In fata Armatei 3 Romane se aflau forte ale Armatei 18 Sovietice. Ofensiva s-a declansat in dimineata zilei de 3 iulie 1941, initial spre Storojinet, Batalioanele 1 si 2 Vanatori de Munte din Brigada 1 Mixta Munte ajungand pe Siret, dupa care, printr-o manevra indrazneata, au trecut raul prin vad (podurile fusesera distruse de inamic). Apoi au eliberat orasul si au constituit un cap de pod la nord de rau. Pretutindeni, populatia a...