S-a intamplat in 10 iunie 2004: A murit Ray Charles, pianist, saxofonist si compozitor de jazz american. Ray Charles Robinson (n. 23 septembrie 1930, Albany-Georgia-d. Beverly Hills-California) a ajutat muzica country si pop sa se integreze rasial.

Frank Sinatra l-a numit singurul geniu adevarat in show business . Daca viata reprezinta o succesiune de episoade, cea []The post S-a intamplat in 10 iunie 2004 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 10 iunie 2004 was first posted on iunie 10, 2021 at 5:09 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 10 iunie 2004: A murit Ray Charles, pianist, saxofonist si compozitor de jazz american. Ray Charles Robinson (n. 23 septembrie 1930, Albany-Georgia-d. Beverly Hills-California) a ajutat muzica country si pop sa se integreze rasial.

Frank Sinatra l-a numit singurul geniu adevarat in show business . Daca viata reprezinta o succesiune de episoade, cea traita de Ray Charles trebuie vazuta ca o inlantuire de urcusuri si coborasuri petrecute in spatele unei cariere muzicale lungi si de mare succes; este chintesenta luptelor, a suferintelor, a intunericului de nevazator dar si a luminii geniului, a unor stiluri muzicale multiple jazz, rythm&blues, rock and roll, gospel, country&western. Fiul Arethei Robinson si al lui Bailey Robinson, s-a mutat de la Albany-Georgia, locul nasterii, intr-o comunitate de negri saraci din partea de vest a orasului Greenville-Florida. Ray Charles a inceput sa-si piarda vederea incepand cu varsta de cinci ani, la sapte fiind lipsit de simtul vazului ; drept consecinta, a plecat la Scoala pentru orbi si surzi din Saint Augustine-Florida, pe care a frecventat-o din 1937 pana in 1945; acolo si-a dezvoltat talentul muzical. La scoala, i-a fost predata numai muzica clasica, fapt care nu l-a descurajat, dimpotriva, i-a sporit dorinta de a canta jazz si blues. Iata cum, povestea lui Ray Charles este cea a unui copil care orbeste de mic, este crescut de o mama, singura si saraca, intr-un mediu segregationist din sudul Americii, dar care reuseste sa sparga bariere sociale, sa modifice cursul istoriei muzicii americane. Pleaca in Florida, unde stie ca pulseaza inima jazzului; ramane in Seattle, incercand sa-si gaseasca drumul propriu, sa se impuna ca un artist; este descoperit de Atlantic Records , ceea ce surade traiectului sau evolutiv. Dupa ce Ahmet Ertegun i-a recunoscut valoarea, Ray Charles a inceput sa amestece gospel-ul cu blues-ul.

Desi contestat la inceputuri, a cucerit si electrizat publicul; radiourile l-au promovat .

Expresia muzica neagra (evident, cea cantata de oamenii de culoare), nu a avut corespondent in atitudinea fata de Ray Charles, barierele rasiale fiind inlaturate iar albii imbratisand arta lui de a exprima sentimente si idei cu ajutorul sunetelor combinate intr-o maniera specifica. In anul 1956, a lansat I ve Got a Woman o melodie blues, urmata de o serie de mare succes What d I Say, Down in My Own Tears, Unchain My Heart si Hit the Road Jack. In jurul varstei de 20 de ani, era supranumit geniu.

In 1959, a schimbat casa de discuri si a semnat un contract cu ABC Paramount . Prin negociere, a obtinut cele mai bune conditii pe care un artist le castigase pana atunci. In perioada invocata se produce si schimbarea stilului sau muzical la 180 de grade, orientarea catre country&western. Nu i-au placut barierele sau etichetarile, astfel incat melodiile sale au traversat si ingemanat genurile spargand granitele intre jazz, R&B, country si gospel; a rezultat ceva original, exuberant si emotionant; s-a spus despre Ray Charles ca te aducea in situatia de a-ti...