(MATEI 1, 1-25) HRISTOS NE MANTUIE TE. DE CE? si vei chema numele Lui Iisus (Matei 1, 21) Iubitii mei, cat de repede trece timpul! Peste putin timp vom sarbatori pentru inca o data marea sarbatoare a Nasterii lui Hristos. De aceea, duminica aceasta se numeste Duminica dinaintea Nasterii lui Hristos. *** Sfanta noastra Biserica a [](MATEI 1, 1-25) HRISTOS NE MANTUIE TE. DE CE?si vei chema numele Lui Iisus (Matei 1, 21)Iubitii mei, cat de repede trece timpul! Peste putin timp vom sarbatori pentru inca o data marea sarbatoare a Nasterii lui Hristos. De aceea, duminica aceasta se numeste Duminica dinaintea Nasterii lui Hristos.***Sfanta noastra Biserica a hotarat sa se citeasca astazi ca Evanghelie inceputul sau primul capitol din prima Evanghelie, cea dupa Matei. Este un catalog al stramosilor lui Hristos. Dar a avut stramosi Hristos?Ca Dumnezeu fara inceput, nu a avut. Drept tata il are pe Tatal cel Ceresc. Dar odata ce s-a aratat pe pamant, ca om desavarsit in afara de pacat, inseamna ca a purtat trup din curatele sangiuri ale Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. i s-a nascut intr-un mod supranatural. Tata pamantesc nu are, ci doar mama. Mama Sa este Preasfanta (Panaghia) noastra. Iarasi, parinti ai Preasfintei sunt Ioachim si Ana, iar parintii lui Ioachim si ai Anei sunt altii si asa mai departe. In felul acesta se formeaza un mare lant de stramosi.

Primul inel al lantului stramosilor lui Hristos este o mare personalitate istorica, Avraam. Lui Avraam, dupa cum am auzit la Apostol, i s-a facut o mare fagaduinta si anume ca din urmasii sai, din semintia lui Iuda, se va naste Izbavitorul.

Conform acestui catalog, de la Avraam pana la David sunt paisprezece neamuri, de la David pana la stramutarea in Babilon sunt paisprezece neamuri si de la stramutarea in Babilon pana la nasterea lui Hristos sunt iarasi paisprezece neamuri (Matei 1, 17). Aproape cincizeci de nume, care nu ne impresioneaza. Sunt evreiesti si ni se pare obositor sa auzim a nascut , a nascut , a nascut , pana ce coboara scara stramosilor sa ajunga la Fecioara Maria, din care s-a nascut Hristos.

Insa aceste nume, pe care noi acum le ascultam cu indiferenta, in acele vremuri creau o mare impresie. Dintre ei unii erau generali, altii erau conducatori, altii profeti, altii patriarhi, altii imparati, altii bogati, altii intelepti precum Solomon, David si altii. Acum nu mai impresioneaza. Ce inseamna asta? Dupa cum aceste nume au fost uitate, asa si toate cate astazi impresioneaza si se aud si se promoveaza, dupa 50-100 de ani cine isi va mai aminti de ele? Undeva, pe vreo pagina a istoriei, cu litere mici, se va scrie ca au trecut pe pamant. Se sting ca focurile de artificii si ca licuricii. Concluzia? Desertaciunea desertaciunilor, toate sunt desertaciune (Ecclesiast 1, 2). Zero bogatiile, functiile, zero toate. Un singur lucru ramane: implinirea voii lui Dumnezeu.

Dar daca numele istoriei israelite si universale si ale vietii contemporane se afunda in adancul timpului, un singur nume ramanea pururea in actualitate, spre pizma demonilor care? Este acela care a fost dat Dumnezeiescului Prunc. Ingerul, la porunca Domnului, a spus lui Iosif, ocrotitorului Preasfintei: i vei chema numele Lui Iisus (Matei 1, 21). Ce inseamna numele Iisus ? Nu este elin, este evreiesc si tradus in elina inseamna mantuitor . Adica acel copil care se va naste este Mantuitorul. Va rog sa fim atenti la numele acesta, cel mai presus de orice nume (Filipeni 2, 9). De ce s-a numit Hristos Mantuitor ? Trebuie sa dam o explicatie.***Aici pe pamant, unde traim de cand omul a fost izgonit din Rai, in orice parte, omul este biciuit de diversitatea nereusitelor si nenorocirilor, care sunt consecintele vietii lui pacatoase. Foamete, sete, lipsa de imbracaminte si de acoperis, boli Acestea sunt nenorocirile, relele, pe care incearca sa le stearga. Dar exista si altele. Mai exista relele naturale. Astfel de rele sunt cutremurul, seceta, inundatia, incendiul, epidemiile, bolile incurabile precum cancerul si in cele din urma moartea. Toate acestea sunt rele groaznice.

Dar nu v-am spus inca nimic. Exista ceva mai grav Dumnezeu sa ne lumineze sa intelegem lucrul acesta. Singurul rau care constituie radacina a tot raul, a intregii noastre ticalosii si, din nefericire, nu-i dam importanta care i se cuvine in limba Sfintei Scripturi...