1. In nici o varsta omeneasca, in nici o trebuinta, de nici un fel, si in nici o stare in care poate ajunge vreun om nu este ca Biblia sa nu l poata ajuta si izbavi pe oricine se apropie de ea si o crede. Cuvantul lui Dumnezeu, Biblia, este mai indeajuns si mai necesar []1. In nici o varsta omeneasca,in nici o trebuinta, de nici un fel,si in nici o stare in care poate ajunge vreun om nu este ca Biblia sa nu l poata ajuta si izbavi pe oricine se apropie de ea si o crede.

Cuvantul lui Dumnezeu, Biblia, este mai indeajuns si mai necesar oamenilor chiar decat soarele si izvoarele.

Nimeni nu este ocolit de harul lui Dumnezeu prin Hristos. i harul acesta ne este descoperit si daruit noua prin Biblia Sa.2. Biblia este ca apa marilor, adica este a tuturor.

Nu este numai a unuia, este internationala .

Insa in marginile acestor ape te izbesti de impotrivirea celor care spun ca marea este a lor.

Marginile marilor sunt stapanite de tarile de pe margini. La margini, nu poti pescui decat cu autorizatia aceloraDar daca treci de limitele teritoriale ale omului, in nemarginirea apelor adanci, poti sa prinzi cat vrei, esti desavarsit liber!3. Ce bine este cand nu esti ingradit si robit!Ce bine este cand nu esti obligat sa pescuiesti totul numai pentru interesul cuiva!Cand depasesti limitele teritoriale ale unui interes de secta, de partida, de asociatie si lucrezi liber pentru bucuria tuturor, de orice neam si de orice varsta,de orice stare si de orice rang, in aceeasi masura si cu aceeasi dragoste cu care lucreaza Dumnezeu!Cu care El daruieste soarele si ploaia, vantul si apa tuturora.

Din luntrea ta sa poti da tuturor, dar sa nu furi din luntrea nimanui pentru luntrea ta!4. Umblati in cercetarea Bibliei cu un cuget drept.

Cu o judecata dreapta,cu o constiinta cinstitasi cu un gand sincer.

Cu cel drept, Tu esti drept, Doamne, spune Cuvantul lui Dumnezeu (Ps 18, 25 26).

Tu dai dreptate celui drept si ii faci dupa nepriha-nirea lui (I Regi 8, 32).5. Sunt in Cuvantul lui Dumnezeu nespuse faga-duinte pentru cei drepti, cum sunt si instiintari pentru cei nedrepti.

Cea mai mare parte a fagaduintelor Domnului din Cuvantul Lui este facuta celor de a dreapta Lui.

Dar este si o mare parte de instiintari si de adeva-ruri privitoare si la cei care isi aleg partea celor de a stanga Sa.6. Cea mai luminoasa parte a Bibliei este cea plina de adevaruri mantuitoare, unificatoare, incurajatoare, inaltatoare.

Dar este si partea cealalta, a interpretarilor dezbinatoare, tulburatoare, aspre, intolerante, vrajmase si nedrepte.

Depinde unde iti arunci mreaja si ce vrei sa pescu-iesti din Cuvantul Domnului.

Depinde cu ce gand cauti adevarurile si textele Bi-bliei.

Depinde cu ce scop pescuiesti in apa Evangheliei.

Depinde in slujba cui si in limitele cui slujesti.7. Daca vrei ca osteneala ta sa nu fie zadarnica,daca doresti ca rodul tau sa fie binecuvantatsi munca ta sa aiba o rasplata vesnica,asculta de porunca Domnului arunca ti mreaja de partea dreapta:umbla cu un cuget curat si cu un gand cinstit in cercetarea si interpretarea Bibliei si in tot ce urmaresti in lumea si in viata asta. i cauta adevarurile mantuitoare din ea, ca sa fii binecuvantat. Nu pe celelalte, ca sa nu fii blestemat.8. Cand Cuvantul este propovaduit dupa voia lui Dumnezeu, nu este nevoie sa se arunce mreaja de ne-numarate ori, ci este de ajuns o singura data.

Nu este nevoie sa se tot faca zeci de chemari si sa se tot repete pana la dezgust suparatoarele indemnuri: Veniti, veniti, veniti E de ajuns o singura chemare! i harul Domnului va umple mreaja daca El lu-creaza cu voi.9. Sufletele nu trebuie sa vina fortate, din afara, ci indemnate dinauntru.

Astfel, fara de indemnul lor launtric, poate vor veni, dar sigur nu vor ramane.

Ce urat e lucratorul ambitios care tot forteaza!10. O, sfinti pescari, fiti foarte atenti ce prindeti si ce aduceti in adunarea Domnului!Aruncati mreaja in partea dreapta Faceti chemarea cutremuratoare, dar putina si dupa dreapta inva tatura.

Nu cumva sa va faceti vinovati aducand cu gramada tot felul de fiinte care vor otravi, vor musca, vor strica Lucrarea lui Dumnezeu.

Nu va faceti, prin graba, partasi pacatelor celor care vin in mreaja Domnului fara nasterea din nou,tot cu firea lor de broasca sau de sarpe, sau de lipitoare.11. Ce cutremurator este sfatul: Sa nu ti pui cu graba mainile...