In oranduirile nedrepte omenesti, omul cel neprihanit este aproape totdeauna sarac. Unde se afla adunata avutia, acolo aproape totdea-una cineva a lucrat in chip nelegiuit pentru a strange. De aceea cei saraci s-au bucurat de binecuvantarea lui Dumnezeu, pe cand cei bogati au fost mereu osanditi de El. Inima omului bogat aproape totdeauna este ingamfata []In oranduirile nedrepte omenesti, omul cel neprihanit este aproape totdeauna sarac.

Unde se afla adunata avutia, acolo aproape totdea-una cineva a lucrat in chip nelegiuit pentru a strange.

De aceea cei saraci s-au bucurat de binecuvantarea lui Dumnezeu, pe cand cei bogati au fost mereu osanditi de El. Inima omului bogat aproape totdeauna este ingamfata si necredincioasa,pe cand inima omului sarac, neavand bogatiile si mandria lumii acesteia, umbla in smerenie fata de Dumnezeusi in respect fata de semenii sai.

De aceea spune Cuvantul:Mai mult pretuieste saracul care umbla in neprihanirea lui, decat un bogat cu buze stricate si nebune .1. Adevaratul credincios cauta intai foloasele Dom-nului, apoi pe ale semenului sau,dar falsul credincios umbla numai dupa foloasele lui (Flp 2, 21), se gandeste numai la sine, ii pasa numai de el insusi,nici nu se gandeste la voia lui Dumnezeusi nici nu-si aduce aminte de sufletul si de bucuria de-aproapelui sau.2. Ce cruda fiinta este omul egoist, omul iubitor de sine! Omul care nu-si vede decat foloasele lui si care mereu umbla iritat, suparat, nervos, cand [ceva] nu-i re-useste asa cum vrea el.

Nu exista o mai mare nenorocire decat sa fie cineva intr-o astfel de stare. i sa ai a face cu el.3. Un om egoist si fals, daca este fiu, nu-i pasa de parintii lui. Dispretuieste sfaturile lor. Cheltuieste banii lor. Risipeste averea lor. Rade de lacrimile lor. Inne-greste zilele batranetii lor.4. Sufletul fals, daca este sotie, isi chinuieste sotul. Il insala. Il dispretuieste, il bate, il fura, il minte si il pa-raseste.

Daca este parinte, bea banii copiilor sai. Ii chinu-ieste, ii poarta goi, flamanzi si murdari. Ii alunga sau ii ucide.

O, ce nenorocire este un om fals si egoist!5. Lingusitorul este totdeauna un fatarnic.

Tot ce vorbeste cu gura lui este numai spre a avea un castig trupesc de la cel pe care il lauda,pentru sine, care mereu se lauda.

Oriunde este un suflet lingusitor, el niciodata nu este vrednic de incredere.

Inteleptul il alunga totdeauna din preajma lui.6. Cel fals si egoist, daca este negustor, umbla numai sa insele;daca este medic, cauta numai banii bolnavului, si nu sanatatea lui;daca este judecator, asteapta numai mita;iar daca este meserias, vrea numai bacsis si plata inainte, ca sa nu-si tina niciodata promisiunile.7. Acela care este sincer cauta totdeauna mai intai ce-I place lui Dumnezeu.

Iar lui Dumnezeu Ii place sa-L iubim pe El mai presus de orice.

Apoi pe de-aproapele nostru sa-l iubim ca pe noi insine (Lc 10, 27).

Ca pe noi insine.

Adica sa-i dam bucata care ne place noua. Locul care ne place noua. Cinstea care ne place noua. Partea care ne place noua.

Nu exista pe pamant o mai mare fericire decat sa fie cineva in felul acesta. i sa ai a face cu el.8. Omul smerit niciodata nu-l judeca pe altul, ci totdeauna se judeca pe sine.

In fata unei datorii, el nu intreaba cum sta altul ci se intreaba cum sta el cu implinirea ei.

In lumina unei mustrari, el nu-l vede pe altul ci se vede pe sine.

Numai cand este vorba despre laude, atunci el vede pe altii vrednici de ele.

O, ce bine iti face cand mai afli pe lumea asta si cate un astfel de om!9. In oranduirile nedrepte omenesti, omul cel ne-prihanit este aproape totdeauna sarac.

Unde se afla adunata avutia, acolo aproape totdea-una cineva a lucrat in chip nelegiuit...