Prima Sfanta Liturghie din 2022 s-a incheiat la Patriarhie cu momentul solemn de proclamare a tematicilor comemorativa si omagiala pentru noul an. Asadar, 2022 este, in Patriarhia Romana, Anul omagial al rugaciunii in viata Bisericii si a crestinului si Anul comemorativ al Sfintilor isihasti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama si Paisie de la Neamt . Episcopul []Prima Sfanta Liturghie din 2022 s-a incheiat la Patriarhie cu momentul solemn de proclamare a tematicilor comemorativa si omagiala pentru noul an.

Asadar, 2022 este, in Patriarhia Romana, Anul omagial al rugaciunii in viata Bisericii si a crestinului si Anul comemorativ al Sfintilor isihasti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama si Paisie de la Neamt .

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploiesteanul, Secretarul Sfantului Sinod, a citit Actul de proclamare. Documentul atesta ca Sinodul a aprobat atat aceasta proclamare cat si un program-cadru pentru activitatile teologic-educationale, culturale si mediatice din Patriarhia Romana.

Dupa citirea actului, Patriarhul Daniel a luat cuvantul si a detaliat motivele alegerii acestor tematici si importanta lor.

Rugaciunea este temelia vietii si cresterii spirituale a omului, este mantuitoare si sfintitoare deoarece ne umple de prezenta iubirii lui Dumnezeu cel Atotmilostiv , a subliniat Preafericirea Sa oferind mai multe indemnuri scripturistice si amintind ca rugaciunea Tatal nostru , este izvorul de inspiratie al tuturor celorlalte rugaciuni.

Nimic nu poate inlocui rugaciuneaMai departe, Parintele Patriarh a explicat ca rugaciunea, ca prezenta si lucrare a Sfantului Duh in omul evlavios aduce mangaiere, pace si bucurie. Ea ne uneste cu Preasfanta Treime, Izvorul bucuriei si al vietii vesnice, dar si cu Biserica lui Hristos din toate timpurile si din toate locurile.

Fara rugaciune nu este Biserica si nici viata crestina. Cand pierdem bucuria si pacea sufletului, este semnul sigur ca nu ne mai rugam cum trebuie si cat trebuie. Crestinul ortodox trebuie sa se roage cat mai mult fiindca rugaciunea aduce multa iubire sfanta in inima, ne uneste cu Dumnezeu cel Milostiv, ne ajuta sa vedem in fiecare om un frate si in fiecare frumusete a creatiei un dar de la Dumnezeu. Rugaciunea ne ajuta sa infruntam greutatile vietii si sa pregustam inca din...