S-a intamplat in 6 aprilie 1913: S-a infiintat, la Bucuresti, Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale (Academia de Studii Economice). Prin Legea semnata la aceasta data de regele Carol I, s-a infiintat, la Bucuresti, (din initiativa lui Nicolae D. Xenopol, ministrul Industriei si Comertului, sprijinit de un grup de tineri economisti formati la universitati []The post S-a intamplat in 6 aprilie 1913 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 6 aprilie 1913 was first posted on aprilie 6, 2020 at 5:22 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 6 aprilie 1913: S-a infiintat, la Bucuresti, Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale (Academia de Studii Economice). Prin Legea semnata la aceasta data de regele Carol I, s-a infiintat, la Bucuresti, (din initiativa lui Nicolae D. Xenopol, ministrul Industriei si Comertului, sprijinit de un grup de tineri economisti formati la universitati prestigioase din Germania, Franta si Anglia), Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale, prima institutie de invatamant economic superior din Romania (in prezent Academia de Studii Economice). Academia (cu trei sectiuni: comert, banca, asigurari; industrie; administratie economica-consulara) a inceput sa functioneze la 15/28.

IX.1913. Primii studenti ai Academiei au fost in numar de 698 iar primul rector a fost matematicianul prof. dr. Anton Davidoglu. Din anul 1913 si pana in 1926, Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale din Bucuresti a functionat intr-un spatiu inchiriat de pe Calea Victoriei iar actuala locatie a ASE-ului este situata in Piata Romana. Primul corp a fost construit intre anii 1924-1926, in Piata Lascar Catargiu, astazi Piata Romana iar intre anii 1932-1933 a fost realizata celebra fresca a Ceciliei Cutescu-Storck, Istoria comertului romanesc in Aula Magna a Palatului. In anul 1935 a fost inaugurata Cladirea Bibliotecii , cel de-al doilea corp, in continuarea primului iar in 1940 a fost data in folosinta Cladirea Muzeului Comercial si Biroului Comercial , al treilea corp. Denumirea initiala de Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale din Bucuresti s-a mentinut pana in anul 1947, cand, in urma fuzionarii cu Academia de Studii Cooperatiste, a devenit Academia de Studii Comerciale si Cooperatiste. Cel de-al doilea nume nu a fost pastrat prea mult timp, astfel ca, in 1948 Academia de Stiinte Comerciale si Cooperatiste si-a schimbat numele in Institutul de Stiinte Economice si Planificare (ISEP) iar din anul 1958 in Institutul de Stiinte Economice (ISE). In prezent, in Academia de Studii Economice din Bucuresti (cu denumirea actuala ce dateaza din anul universitar 1967/1968), functioneaza 11 facultati. ASE-ul ofera programe de studii academice postuniversitare, departamente de cercetare, de studii postuniversitare si de perfectionare didactica.

Textul decretului regal de infiintare suna asa:CAROL I, Prin gratia lui Dumnezeu si vointa Nationala, REGE AL ROMANIEILa toti de fata si viitori sanatateCorpurile Legiuitoare votand si adaptand, NOI sanctionam ce urmeaza:LEGE ACADEMIA DE INALTE STUDII COMERCIALE SI INDUSTRIALE Art. 1 /- Se infiinteaza la Bucuresti, pe langa Ministerul Industriei si Comertului Directiunea Comertului o Academie de inalte studii comerciale si industriale, al carei scop este:a/- De a da cunostinte superioare si aprofundate in domeniul stiintelor comerciale si economice;b/- De a pregati pentru carierele comerciale si industriale;c/- De a pregati pentru functiunile administratiilor publice, cu caracter economic.

Art. 2/- Vor fi primiti la aceasta Academie ca studenti si studente:a/- Absolventii scoalelor comerciale superioare;b/- Absolventii cu diploma ai invatamantului secundar superior;c/- Cei care vor avea studii echivalente celor de la punctele a si b.

Art.3/- La aceasta Academie se vor preda, sub forma de cursuri sau conferinte, urmatoarele materii:1/- Elemente de drept civil cu dezvoltari asupra obligatiunilor, contractelor speciale, gajului, privilegiilor si ipotecilor;2/- Drept comercial si maritim roman comparat. Procedura comerciala;3/- Economia politica si istoria doctrinelor economice;4/- Economia nationala;5/- Contabilitatea comerciala;6/- Studiul practic al intreprinderilor comerciale si industriale;7/- Geografia economica cu dezvoltari asupra pietelor Orientului;8/- Istoria comertului;9/- Statistica (in special economica);10/- Studiul marfurilor;11/- Matematica financiara aplicata;12/- Moneda, credit, schimb si studiul bancilor. Tehnica bancilor.13/- Stiinta si legislatia financiara;14/- Teoria si tehnica asigurarilor;15/- Comert exterior si legislatia vamala romana si comparata, cu dezvoltari asupra tarilor Orientului. Conventiuni comerciale. Regulamente consulare;16/- Studiul transporturilor. Cai ferate, pe apa si tarife;17/- Industria si meseriile in Romania, cu legislatia lor;18/- Tehnologia industriala;19/- Fizica si chimie industriala aplicate;20/- Industria, comertul si legislatia petrolului;21/- Industria si comertul lemnului;22/- Comertul cerealelor si al derivatelor lor;23/- Corespondenta comerciala romana si stenografia;24/- Corespondenta si convorbirea franceza;25/- Corespondenta si convorbirea germana;26/- Corespondenta si convorbirea engleza;27/- Corespondenta si convorbirea italiana;28/- Corespondenta si convorbirea greaca moderna;29/- Corespondenta si convorbirea rusa;30/- Corespondenta si convorbirea bulgara;31/- Corespondenta si convorbirea sarba.

Art. 4/- Dintre limbile straine sunt obligatorii: Corespondenta si convorbirea franceza, germana si italiana, cat si dupa alegerea studentului a uneia din limbile: engleza, rusa, greaca moderna, bulgara sau sarba.

Art. 5/- Corpul didactic al Academiei de inalte studii comerciale si industriale va fi alcatuit din profesori si conferentiari.

Art. 6/- Academia de inalte studii comerciale si industriale va avea un consiliu de administratie, compus din noua membri: cinci din acesti membri se vor numi de Ministerul industriei si comertului dintre: membrii Camerelor de comert, directorii si administratorii marilor institutii financiare si economice, marii comercianti si industriasi, sau dintre persoanele cu o activitate stiintifica, economica si financiara recunoscuta.

Ceilalti patru membri vor fi:a/- Un delegat al Ministerului Industriei si Comertului, numit de Ministru;b/- Doi membri ai Camerei de Comert si Industrie din Bucuresti, desemnati de Camera;c/- Rectorul Academiei de inalte studii comerciale.

Numirea se va face pe cinci ani si cei numiti vor trebui sa fie romani. Presedintele acestui consiliu va fi Rectorul Academiei. Consiliul de administratie poate lucra intrunit cu consiliul profesoral, in care caz ia titlul: Consiliul general al Academiei de inalte studii comerciale si industriale . Membrii consiliului de administratie vor fi retribuiti cu o diurna de 30 lei de fiecare sedinta, iar cei domiciliati in provincie vor primi 50 de lei de sedinta, plus spesele de drum.

Art. 7/- Ministerul Industriei si Comertului va stabili, prin regulamentul acestei legi, cari din materiile aratate in art. 3 vor forma cursuri si care conferinte; care din ele vor fi obligatorii si care facultative. Prin aceasta stabilire Ministerul va putea grupa mai multe materii intr-o singura catedra de curs sau conferinta .

Aceste cursuri si conferinte se vor infiinta, treptat sau deodata, prin legea bugetara.

Corespondenta comerciala romana si stenografia, cat si corespondenta si convorbire a limbilor straine, vor forma numai conferinte.

Pana la infiintarea tuturor cursurilor si conferintelor, studentii acestei Academii vor fi obligati sa urmeze o parte din ele la facultatile de drept, stiinte si litere, sau la alte scoale speciale.

Ministerul, luand avizul consiliului general va putea infiinta, pe cale bugetara, si alte cursuri sau conferinte a caror necesitate se va simti.

Art. 8/- Cursurile acestei Academii vor fi de 3 ani si frecventarea lor va fi obligatorie.

La sfarsitul fiecarui an se va da un examen. Dupa al treilea examen se va decerna studentului diploma de licenta.

Se vor mentiona in diploma si cursurile facultative asupra carora studentul a trecut examenul, cat si cealalta limba straina, in afara de franceza, germana si italiana, pe care studentul a trebuit sa o aleaga, in mod obligatoriu, conform art.4.

Art. 9/- Profesorii se numesc prin decret regal dupa propunerea Ministerului industriei si comertului, potrivit specialitatii lor, dintre:a/- Doctorii in drept (sectia juridica sau economica), litere sau stiinte din tara sau din...