Postesti? Atunci dovedeste-mi asta prin fapte! Ce fel de fapte? ma intrebi. Daca vezi un sarac, ai mila de el; daca vezi un dusman, impaca-te cu el; daca vezi un prieten laudat, nu-l pizmui; daca vezi o femeie frumoasa, n-o pofti in inima ta. Adevaratul post sta in a te indeparta [] Postesti? Atunci dovedeste-mi asta prin fapte! Ce fel de fapte? ma intrebi. Daca vezi un sarac, ai mila de el; daca vezi un dusman, impaca-te cu el; daca vezi un prieten laudat, nu-l pizmui; daca vezi o femeie frumoasa, n-o pofti in inima ta.

Adevaratul post sta in a te indeparta de pacat. Sfarma lanturile rautatii (Isaia 58, 6), iarta semenului tau tot raul ce ti-a facut. Cel care posteste, dar nu se lasa de pacate e ca acela care cu o mana zideste, iar cu cealalta darama; e ca omul care acum se roaga lui Dumnezeu, apoi il injura si il blestema pe aproapele.

Un vechi propovaduitor al Evangheliei zicea: Nici un folos nu este a pune ziduri si santuri langa cetate si a nu pazi poarta prin care intra potrivnicul. Ce folos este a schimba manca rurile si a nu schimba naravurile rele? Ce folos este a se infrana de la bucate si a nu se conteni de la pofte si pacate, care totdeauna sunt urate! Atunci trupul de bucate va fi gol, iar sufletul de pacate va fi plin; oamenii ne vor judeca de bine, dar Dumnezeu ne va socoti ca pe niste osanditi si pacatosi.

Sfantul Efrem Sirul spune ca cel care se infraneaza de la mancare, dar de la pacat nu se conteneste, e ca omul care scoate apa din fantana si o toarna intr-un vas gaurit, iar Sfantul Grigore spune ca cel ce astfel posteste e asemenea diavolului, care nu mananca niciodata. Asadar, sa nu posteasca numai gura, ci si ochiul, si auzul, si mana, sa posteasca toate madularele trupului nostru. Sa posteasca mainile, ramanand neprihanite de jaf si hrapire. Sa posteasca picioarele, impiedicandu-si pasii de-a alerga la privelisti neingaduite si la pacat. Sa posteasca si gura, ferindu-se de cuvinte rusinoase si de ocari. Caci ce folos ar fi sa postim de pasare si peste si sa-i muscam si sa-i man cam pe fratii nostri? Cel care barfeste mananca din carne frateasca, musca trupul aproapelui, de care ne-a infricat si Sfantul Pavel, zicand: Iar daca va muscati unul pe altul si va mancati, vedeti sa nu va nimiciti voi intre voi (Gal. 5, 15).

N-ai infipt dintii in carne, dar ai infipt defaimarea in suflet, ai ranit bunul nume si ti-ai facut un rau nespus si tie, si multor altora. Un astfel de post este rau si demn de osandit. i auzul Cel ce posteste cu gura nemancand acela sa posteasca si cu auzul, nelasand sa intre in el sagetile defaimarii care omoara sufletul. Caci daca sufletul acest rege...