1. As fi vrut sa-mi ascund cearcanul ochilor mei, sa-mi acopar urmele lacrimilor amare, sa-mi netezesc oboseala fetei mele, sa-mi indulcesc amaraciunea glasului meu, ca sa nu stie nimeni, sa nu vada nimeni si sa nu spuna nimeni: Iata cat ii este de zdrobita inima! Dar toti au stiut ca toate acestea sunt din iubirea []1. As fi vrut sa-mi ascund cearcanul ochilor mei,sa-mi acopar urmele lacrimilor amare,sa-mi netezesc oboseala fetei mele,sa-mi indulcesc amaraciunea glasului meu,ca sa nu stie nimeni, sa nu vada nimeni si sa nu spuna nimeni:Iata cat ii este de zdrobita inima!Dar toti au stiut ca toate acestea sunt din iubirea mea pentru Tine,Lumina ochilor mei si Margaritarul vietii mele!2. Nenorocit este cel ce canta pentru cine nu-l aude,nefericit este cel ce plange pentru cine nu-l iubeste,chinuit este cel ce asteapta dupa cine nu vine,nemangaiat este cel ce sufera pentru cine nu-l cauta.

Dar Tu, Preaiubitul dulce al inimii mele, ma auzi, ma iubesti, vii sa ma cauti de peste muntii si vaile ce ne despartO, cat de fericita este dragostea mea!3. Nimic nu-mi poate acoperi Soarele meu cel stralucit,nici impiedica Vantul meu cel dulce,nici indeparta Primavara mea sarbatoreasca pentru ca dragostea Ta este toata cu mine, Preaiubitul meu scump, Mantuitorul meu si Mirele meu!4. Iata ca noaptea a si trecut,iata ca rasar zorii trandafirii si racorosi.

Strajeri ai cerului, dati-mi toate trambitele voastre,cocosi ai diminetii, dati-mi toate vestirile voastre,privighetori ale zorilor, dati-mi toate cantarile voastre,florilor inrourate, dati-mi toate miresmele voastre!Cu toate vreau sa-L intampin pe Preaiubitul inimii mele, Care vine ca o caprioarasa ma imbratisezeintre muntii albi ai soarelui meu nou.5. Vai celui ce n-a privit zambetul Tau niciodata,vai celui ce nu Te-a intalnit pe Tine nicaieri,vai celui ce n-a simtit iubirea arzandu-i la nici un cuvant al Tausi buzele indulcindu-i-se de nici o sarutare a Ta!Vai celui ce n-are o mie de inimi, ca sa i le dea pe toate ie, stralucind de para iubirii Tale,Iisuse6. Iubirea mea pentru Tine as dori sa fie atat de stralucitoare, incat toata lumea s-o poata vedea.

Cand n-as mai avea cu ce s-o hranesc, mi-as sfasia inima, ca s-o adap cu tot ce-i mai dulce acolo.

Pentru ca unde arde ea este totdeauna numai frumusete, si primavara, si sarbatoare.7. O singura dragoste este adevarata si nemuritoare si fericit este numai acela pe care Dumnezeu l-a invrednicit sa afle harul ei, comoara ei, margaritarul eiin trecerea atat de grabita a acestei vieti,printre gunoaiele atat de multe ale acestei lumisi printre miile de minciuni ale acestor vremuri.

Fericit cel care pe toate acestea le da la o parte,le arunca pe foc sau le calca in picioare,alergand, suspinand, asudand si jertfindpana o aflasi apoi, dupa ce a aflat-o, pana n-o mai pierde.8. Sa cuprindem tot campul lumii noastre intr-o floare,si toata primavara noastra intr-un cantec,si toate sarbatorile noastre intr-o rugaciune,si toate stralucirile acestora intr-o lacrimasi sa I le ducem pe toate acestea, prosternuti in adorare si recunostinta, la picioarele Lui insangerate de iubirea noastra!9. Deasupra noastra cerul este atat de jos si din el cu mii de urechi ne asculta si cu mii de buze ne saruta,cu mii de ochi ne vede si cu mii de inimi ne imbratiseazaTatal nostru cel Preaiubitor si Bun.

Suspinele noastre se suie impreuna spre El,lacrimile noastre cad impreuna, amestecandu-se in poala Lui.

Dragostea nemuritoare ne cuprinde...