Iata, pun in fata voastra calea vietii si calea mortii, alegeti! (Ier 21, 8). E cunoscuta istoria cu Hercules, uriasul din istoria grecilor care, in calatoria sa, ajunsese intr-o zi la o raspantie unde calea se desfacea in doua parti. La raspantie, de o parte si de alta, statea cate o femeie. Una, imbracata in []Iata, pun in fata voastra calea vietii si calea mortii, alegeti! (Ier 21, 8).

E cunoscuta istoria cu Hercules, uriasul din istoria grecilor care, in calatoria sa, ajunsese intr-o zi la o raspantie unde calea se desfacea in doua parti. La raspantie, de o parte si de alta, statea cate o femeie.

Una, imbracata in haine de des fatari usoare, arata cu mana o cale neteda si placuta, plina cu vuiet de petreceri si desfatare. De cea lalta parte statea, in schimb, o fe meie simpla, cu ramuri de finic in mana, iar indaratul ei se vedea o cale ingusta si plina de scaieti si bolovani. Hercules se opri. Nu stia ce sa faca; pe ce cale sa apuce.

Femeia cea cu haina de joc in cepu indata: Vino pe drumul acesta si vei afla tot ce-ti doreste inima: desfatari, prieteni, bucurii si petre ceri; tot ce-ti trebuie ca sa-ti traiesti viata .

Calea mea, zicea cealalta femeie, este ingusta si anevoioasa, dar, in schimb, la sfarsitul ei vei afla feri cirea, pacea si binecuvantarea vesnica. Hercules trebuia sa aleaga. Dupa o grea lupta sufleteasca, se spune ca el a ales calea cea stramta si a mers pe ea.

O istorie plina de inteles sufle tesc este aceasta pentru noi tinerii. i inaintea noastra stau deschise aceste doua cai: deoparte calea lumii si...