De ce Biserica il aseaza pe acest sfant in mijlocul Postului, ca pe cea mai sfanta icoana, ca sa priveasca toti la el? Sfantul Ioan Scararul. Cine este acesta? Este omul care a trait si a scris Scara Raiului , care a trait suisul omului din iad pana in cer, pana in rai. El a trait []De ce Biserica il aseaza pe acest sfant in mijlocul Postului, ca pe cea mai sfanta icoana, ca sa priveasca toti la el? Sfantul Ioan Scararul. Cine este acesta?Este omul care a trait si a scris Scara Raiului , care a trait suisul omului din iad pana in cer, pana in rai. El a trait Scara de pe pamant pana la cer, scara care se intinde din adancul iadului omului pana in culmea raiului. A trait si a scris. Om foarte invatat, foarte citit. Om care si-a dus sufletul pe calea lui Hristos, care l-a ndus cu totul din iad in rai, de la diavol la Dumnezeu, de la pacat la nepacatuire si care, cu dumnezeiasca intelepciune, ne-a descris toata aceasta cale, adica ce traieste omul luptandu-se cu orice diavol care se afla in spatele pacatului.

Cu pacatul ne lupta diavolul, si pe mine, si pe tine, fratele meu si sora mea. Te lupta cu orice pacat. Nu rataci, nu te insela! Nu crede ca vreo putere mica se arunca asupra ta. Nu! El te ataca, el se arunca asupra ta! Chiar daca este doar un gand necurat, doar un gand, sa stii ca el se napusteste asupra ta. Gand de mandrie, de pofta rea, de iubire de argint O multime nenumarata de ganduri vin asupra ta din toate partile. i tu, ce esti tu?O, Scara a Raiului! Cum, parinte Ioane, ai putut sa asezi aceasta Scara a Raiului intre pamant si cer? Demonii nu au rupt-o, nu au taiat-o, nu au spart-o? Nu! Postul lui era o flacara, un foc, un incendiu. Ce diavol l-ar fi rabdat? Toti fugeau panicati, toti demonii fugeau vanati de slavita si dumnezeiasca lui rugaciune, toti demonii fugeau de postul lui, toti demonii dispareau la rugaciunea lui inflacarata.

Scara Raiului!Ce inseamna ea? Ea reprezinta sfintele virtuti evanghelice: smerenia, credinta, postul, blandetea, rabdarea, bunatatea, frumusetea, indurarea, iubirea de adevar, iubirea lui Hristos, marturisirea lui Hristos, patimirile pentru Hristos. Acestea si altele multe sfinte virtuti nou-testamentare. Fiecare porunca a lui Hristos, fratii mei; aceasta este virtutea. O pazesti? O implinesti? De pilda, porunca lui despre post o pazesti, o implinesti? Postul este o sfanta virtute, este o treapta a scarii de pe pamant la cer. Postul, binecuvantatul post, precum si toata Scara de pe pamant la cer.

Fiecare virtute este un mic rai! Fiecare virtute nutreste sufletul tau, il face fericit, coboara in sufletul tau odihna dumnezeiasca, cereasca. Fiecare virtute este o treapta de aur si de diamant pe Scara mantuirii tale, pe Scara care uneste pamantul cu cerul, care se intinde din iadul tau pana in raiul tau. De aceea, nici una din ele nu este niciodata singura. Credinta in Domnul nostru Iisus Hristos nu este niciodata singura. Se manifesta prin rugaciune, prin post, prin milostenie, prin smerenie, prin patimirile pentru aproapele. Nu doar se manifesta, dar fiecare virtute traieste, pentru ca exista o alta virtute. Credinta traieste prin rugaciune, rugaciunea traieste prin post, postul se nutreste cu rugaciunea, postul se nutreste cu iubirea, iubirea cu indurarea. Astfel, fiecare virtute traieste prin alta. i atunci cand o virtute se salasluieste in sufletul tau, toate celelalte vor urma, toate incet-incet de la ea vor proveni si se vor dezvolta prin ea si impreuna cu ea.

Da! Scara Raiului. Depinde de tine. Spui ca postesc cu frica de Dumnezeu, cu evlavie, cu plans, cu lacrimi. Dupa aceea insa le parasesc. Iata, am inceput sa construiesc Scara si eu insumi am daramat-o, am spart-o. Tu iarasi, tu postesti deseori, te infranezi de la orice hrana trupeasca, dar iata, in vremea postirii lasi sa se salasluiasca in sufletul tau pacatul, sa se semene in sufletul tau diferite ganduri, dorinte necurate. De tine tine sa le izgonesti imediat departe de tine cu rugaciunea, cu plansul, cu citirea sau cu orice alta nevointa. Dar, daca tu in timp ce postesti iti hranesti sufletul cu vreun pacat sau cu vreo patima ascunsa, iata!, tu, desi incepi sa zidesti una cate una treptele postirii de pe pamant la cer, tu insuti iarasi le darami, le distrugi.

Postul pretinde indurare, smerenie, blandete! Toate acestea merg impreuna. Este ca o colaborare intre zidari al caror superior este rugaciunea. Ea este marele zidar,...