Cu sinceritate si pocainta rodnica Pentru orice om care n-a ajuns inca la impietrirea totala a inimii, este un fapt precis ca lumea crestina s-a departat de adevarul mantuitor. Pacatele de tot felul au robit crestinatatea in asa masura ca nu gresesti spunand ca se im plinesc din nou cuvintele pro rocului: Nu este nici [] Cu sinceritate si pocainta rodnica Pentru orice om care n-a ajuns inca la impietrirea totala a inimii, este un fapt precis ca lumea crestina s-a departat de adevarul mantuitor. Pacatele de tot felul au robit crestinatatea in asa masura ca nu gresesti spunand ca se im plinesc din nou cuvintele pro rocului: Nu este nici un om dupa voia lui Dumnezeu, nici unul macar. Nu este nici unul care sa aiba pricepere. Nu este nici unul care sa caute cu tot dinadinsul pe Dumnezeu. Toti s-au abatut. Toti au ajuns niste netrebnici. Nu este nici unul care sa faca binele, nici unul macar. Gatlejul lor este un mor mant deschis; se slujesc de lim bile lor ca sa insele; sub buze au un venin de aspida; gura le este plina de blestem si de ama raciune; au picioarele grabnice sa verse sange; prapadul si pus tiirea sunt pe drumul lor; nu cunosc calea pacii; frica de Dumnezeu nu este inaintea ochilor lor (Rom 3, 9-18). Toti sunt niste preacurvari si o ceata de misei. Au limba in tinsa cu un arc si arunca min ciuna merg din rautate in rau tate si nu Ma cunosc zice Domnul (Ier 9, 2-3).

Caci intr-adevar, zilnic se aud, se vad si se citesc fapte unele mai urate si mai rele ca altele. Sufletele zac in intunericul pa catelor de la cei mai mari si pa na la cei mai mici, fara deose bire de rang social.

Nimeni nu poate contesta zi cand ca azi nu s-ar lucra si sunt chiar multi care se lauda la orice pas ca iubesc Biserica, pentru care lupta si se straduiesc . Am zis: Stradanii sunt multe, multe si felurite , ener gie se cheltuieste poate mai mult ca oricand. Dar daca stai si te intrebi: Unde sunt roadele acestor multe si felurite strada nii? Unde sunt acele suflete eli berate din robia lui Satan? Care sunt acele suflete pe care innoirea evanghelica le-a scos cu ma na tare din mocirla intunecoasa a pacatului? Unde sunt acei betivi, carto fori, jucatori, pasionati fuma tori, indiferenti si necredinciosi convertiti pentru Hristos si incredintati Bisericii mantui toare, dupa pilda samarineanului milostiv? Asa ceva nu se ve de. O, da, frunze sunt multe si inca din cele stufoase, dar sub ele ce durere nici un rod! i azi Iisus e prigonit! i azi paca tul stapaneste. Numai orbii nu vad aceasta, dar omul de bun-simt simte si vede chiar cum totul merge din rau in mai rau, dupa cuvantul Scripturii de mai sus. i aceasta e firesc sa se intam ple, caci tot Scriptura zice: Po porul Meu n-a ascultat glasul Meu, Israel nu M-a ascultat. Atunci i-am lasat in voia porni rilor inimii lor si au urmat sfa turile lor (Ps 81, 11-12).,,Norodul acesta se apropie de Mine cu gura si Ma cinsteste cu buzele, dar inima lui este de parte de Mine. Degeaba Ma cin stesc ei invatand pe oameni...