Parintele Iosif TRIFA Evanghelia de duminica ne arata cum i-a chemat Iisus, la apostolie, pe patru dintre Apostoli. Din pescuitori de pesti i-a facut pescuitori de suflete. Veniti dupa Mine le-a zis Domnul la o pescuire mai minunata decat cea pe care o faceti Eu va chem in marea cea larga a vietii, []Parintele Iosif TRIFAEvanghelia de duminica ne arata cum i-a chemat Iisus, la apostolie, pe patru dintre Apostoli. Din pescuitori de pesti i-a facut pescuitori de suflete. Veniti dupa Mine le-a zis Domnul la o pescuire mai minunata decat cea pe care o faceti Eu va chem in marea cea larga a vietii, unde veti pescui suflete pentru Imparatia lui Dumnezeu; in Numele Meu veti arunca mrejile si multe suflete veti scoate din adancul pierzariiCei patru pescari au ascultat chemarea Domnului. Mai tarziu, Domnul a alaturat la ei inca opt pescuitori de suflete. Minunata pescuire sufleteasca au facut acesti doisprezece vanatori. In istoria lumii nu se cunoaste o alta asa minune ca doisprezece pescari simpli sa cucereasca o lume intreaga pentru Evanghelie.

Alexandru Macedon a pornit odinioara cu o uriasa armata, ce intuneca soarele, sa cuprinda lumea, si n-a putut razbi. i, iata, doisprezece pescari au cuprins-o fara sa aiba nici putere si nici stiinta lumeasca Taina acestei biruinte este in primul rand si inainte de toate darul si lucrarea Duhului Sfant. Prin cei doisprezece Apostoli a lucrat puterea Duhului Sfant; a lucrat prin ei Iisus Mantuitorul prin darul si harul Duhului Sfant.

In al doilea rand, vine ravna Apostolilor. Iar in al treilea rand, aceasta biruinta a fost ajutata si de ravna celor care au primit Evanghelia mantuirii. La inceputul crestinismului, fiecare crestin era un mic apostol si vestitor al Evangheliei. Evanghelia s-a vestit si s-a dus de la om la om, de la suflet la suflet.

Minunata chemare si groaznica raspundere sufleteasca au urmasii apostolilor: episcopii si preotii. Dar vestirea Domnului intre anumite margini apartine si credinciosilor. In cadrul asanumitului apostolat laic (apostolatul mirenilor), fiecare adevarat crestin trebuie sa fie si el un vestitor al Domnului. In cartea despre Oastea Domnului am aratat pe larg acest lucru. Aici voi spune pe scurt ca oricine L-a aflat cu adevarat pe Mantuitorul si mantuirea se face si trebuie sa se faca si el un vestitor al mantuirii sufletesti. Oricine traieste cu adevarat Evanghelia se face si el un vestitor al Evangheliei Mantuitorului. Trebuie sa se faca si el un pescuitor de suflete. Se face chiar si nestiind el. Se face prin viata lui, prin pilda vietii sale. Un crestin care traieste cu adevarat Evanghelia este o sare binecuvantata care sareaza si pe altii; este un aluat care dospeste si pe altii; este o lumina care lumineaza si altora calea mantuirii.

Un astfel de crestin este un predicator vestit; este un mare predicator chiar daca n-ar grai nici o vorba despre tainele mantuirii. El predica prin faptele sale, prin pilda vietii sale, si aceasta este cea mai puternica predica si apostolie pentru Domnul. In multe chipuri si feluri poate pescui suflete pentru Imparatia lui Dumnezeu un crestin care a aflat pe Domnul si traieste o viata cu El. Amintesc cateva pilde:Un ostas al Domnului a facut pierduta in tren o carte cu oglinda inimii omului. S-a nimerit sa o afle tocmai un patimas betiv. A citit-o, s-a cutremurat si s-a indreptat, zicandu-si in sine: Aceasta carte mi-a venit ca o chemare trimisa de la Dumnezeu.

Un alt ostas imi spunea ca s-a gandit mult cum ar putea sa indrepteze pe un morar care avea naravul de a injura cumplit. A trimis la moara un sac cu grau, iar inauntru a bagat o predica de la Oastea Domnului despre pacatul cel groaznic al sudalmelor. Impreuna cu predica a mai pus si o tidula pe care era scris: Precum piatra zdrobeste graul acesta, asa se va fi zdrobit si sufletul celor care injura pe Facatorul. In decursul macinatului, morarul a dat peste scrisori, le-a citit, s-a ingrozit si s-a lasat de injuraturi.

Alta:Un tanar din Oastea Domnului, intrand in armata, si-a facut mai departe, si la cazarma, rugaciunile lui, ingenunchind seara si dimineata langa patul sau. Camarazii l-au ras, l-au batjocorit, dar el a rabdat si s-a rugat. Peste cateva luni mai ingenuncheau cu el inca cinci insi, iar...