1. Au si ajuns oameni sfinti acei care, chiar daca nu li se pare ca au facut nici o fapta de sfintenie, doresc si cauta aceasta cu cea mai mare sete si ravna, mereu si mereu A si ajuns un apostol si un ucenic al lui Hristos, chiar daca nu se stie ca a facut []1. Au si ajuns oameni sfinti acei care, chiar daca nu li se pare ca au facut nici o fapta de sfintenie, doresc si cauta aceasta cu cea mai mare sete si ravna, mereu si mereuA si ajuns un apostol si un ucenic al lui Hristos, chiar daca nu se stie ca a facut nici o minune, acela care, cu sinceritate si cu smerenie, munceste si se roaga pentru aceasta mereu si mereu.2. Din starile inalte cu Domnul n ai voie sa te cobori apoi inspre oameni, decat pe calea unei adanci iubiri, spre a le face binele.

Insa totdeauna cel mai bine inarmat.

Pentru ca satana, care ii tine inca robi pe oameni, isi apara prada cu toata furia. O sageata a lui te va rani de fiecare data, dar nu te va putea ucide, nu te teme.3. Alinand ranile altora, tu nu ti o dezveli pe a ta niciodata.

Iar pretul tau vesnic va fi acela al sufletelor pe care le ai slobozit,al Timpului pe care l ai rascumparatsi al adevarului pe care l ai stralucit; atunci vei fi si tu ceva din Domnul tau Iisus.4. A sti este una; a face ce stii si cat stii este insa cu totul alta. tiinta este primul pas spre mantuire, dar faptele sunt tot drumul pana la ea.5. tiinta uneori il ingamfa pe om si il ameteste, insa credinta implinitoare cu fapta il inalta, facandu-l tot mai smerit, mai indatorat si mai bun.

Numai ea singura, stiinta, este totdeauna o gheata.

Ceea ce o topeste si o face apa dulce si buna este caldura faptei.

Numai a sti binele este adesea o osanda;a-l face este fericirea sufletului sanatos.6. Dar, decat sa fii un stiutor fara fapta, mai bine un faptuitor fara stiinta.

Caci o infaptuire curata si smerita a voii lui Dumnezeu poate inlocui o cultura ingamfata si pretentioasa, chiar biblica daca ar fi ea.

Cunostinta, fie cat de laudata, fara trairea calda a faptei bune nu va avea niciodata un prea mare pret. Poate tocmai dimpotriva.7. In Hristos, a face inseamna mai intai a sti.

Caci cum sa faca binele unul care nu-l stie mai intai?8. Dupa cum Dumnezeu a inceput facerea lumii mai intai prin lumina, tot asa nici adevaratul credincios nu va reusi sa faca vreodata ceva sanatos si vrednic daca mai intai nu va cauta sa stie cum trebuie si cand trebuie facut ceea ce este nevoie sa faca.9. Nu poti face binele decat daca stii bine cum se face binele; fiecare dintre noi deci suntem datori fata de noi insine, in primul rand, sa ne dam silinta sa stim deosebi totdeauna care este voia lui Dumnezeu cea sfanta, placuta si desavarsita.

Iar stiind-o, sa ne dam silinta sa o facem.10. Ce minunat e sufletul acela care a ajuns cu Hristos pe locul cel mai inalt, de unde se vad luminoase si intelese toate adevarurile Sale!Aceasta inseamna sa fii ajuns in Adevar.

Caci Adevarul este: cunoasterea inteleapta si chibzuita a Binelui in sine...