Intrand cu Domnul Iisus Hristos intr-o stransa legatura de iubire, credinciosul a intrat ca intr-o gradina plina de mireasma florilor si se bucura cu o bucurie negraita si stralucita. Ce are el in Domnul Iisus, numai el stie si numai el pretuieste. De aceea, duce o viata ascunsa in Dumnezeu, asa de ascunsa cum era []Intrand cu Domnul Iisus Hristos intr-o stransa legatura de iubire, credinciosul a intrat ca intr-o gradina plina de mireasma florilor si se bucura cu o bucurie negraita si stralucita. Ce are el in Domnul Iisus, numai el stie si numai el pretuieste. De aceea, duce o viata ascunsa in Dumnezeu, asa de ascunsa cum era locul prea sfant din cortul Vechiului Testament, loc in care nu intra nimeni decat marele preot o singura data pe an. Ce este in ea insasi aceasta viata ascunsa, nu se arata nici pe fata celui ce sta in credinta, nici in vreun lucru din afara, nici in rugaciuni, nici in despartirea de oameni (Is 65, 5); ea nu poate sa fie vazuta cu ochii trupesti. Numai Prietenul inimii o vede si o acopere cu umbra aripilor Lui, dand unui astfel de suflet asigurarea:,,Mireasa, tu esti o gradina inchisa, un izvor inchis, o fantana pecetluita (Cant 4, 12). Viata aceasta este ceva tainic, un ce pe care lumea nu-l cunoaste, nu-l pricepe, nu poate sa-l dea, dar nici sa-l ia. Lumea cauta sa atinga in vreun fel aceasta viata, s-o vatame, s-o strice, s-o inabuse; dar nu izbuteste, pentru ca mana Celui Vesnic o acopere. El a ascuns-o in locuri tainice. El ma va ocroti in coliba Lui, in ziua necazului, ma va ascunde sub acoperisul cortului Lui si ma va inalta pe o stanca (Ps 27, 5). Nici o ispita nu va fi in stare sa strice curatia acestei vieti, nici o povara de indoieli nu va putea s-o nimiceasca. Daca toate puterile de pe pamant si din iad s-ar uni si l-ar ataca pe crestin cu cea mai mare inversunare in clipa cea mai slaba din viata lui, chiar si atunci aceasta putere a unei vieti nepieritoare va ramane; ea va dispretui cu indrazneala acea intreaga armata si va birui pe fiecare vrajmas in parte, pentru ca Acela, care a dat aceasta viata, tot El o si pastreaza.
Cu toate ca aceasta viata este ascunsa in Dumnezeu, totusi fiecare poate sa stie daca are sau n-are aceasta viata. Ea se arata mai ales in viata ascunsa de rugaciune.
Viata ascunsa in Dumnezeu face ca rugaciunea sa fie usoara si invioratoare. Omul care are aceasta viata n-are nevoie sa se ridice in sus si sa-si zica:,,Acum vreau sa ma rog, pentru ca Duhul lui Dumnezeu il impinge sa faca acest lucru. El n-are nevoie sa caute pe Dumnezeu, pentru ca Il are in tot timpul. Rugaciunea este ca o atingere a lui Dumnezeu si, prin aceasta atingere, trece in credincios putere si fericire. Este cu neputinta sa fie zugravita, prin cuvinte, aceasta fericire si ar fi o tradare din partea unui suflet, care arde de focul iubirii, sa-si povesteasca intalnirile lui, in rugaciune, cu Domnul lui mult iubit. Astfel de intalniri cu Domnul n-au loc, de obicei, in adunarile de rugaciune, ci in odaita, cu usa incuiata. Acolo, in liniste, Domnul descopere sufletului ales tainele Lui si semnele iubirii Lui. Acolo, in odaia incuiata, cine are o viata ascunsa poate sa traiasca ce spun cuvintele:,,Sa ma sarute cu sarutarile gurii lui! Caci toate dezmierdarile tale sunt mai bune decat vinul (Cant 1, 2). Din aceasta viata ascunsa, de rugaciune, se aprinde o viata de iubire.
Dupa ce, timp de...