Cuvant de invatatura la Stretenia Domnului nostru Iisus Hristos al Sfantului Antim Ivireanul (Fragmente) [] Astazi, slava Domnului si-a sfintei Fecioare descoperit o privim. Astazi, bucuria cea cereasca, pre care toate neamurile cu dragoste o astepta, sfantul praznic de astazi o da neamului omenesc. Au trecut cele vechi si au inflorit cele noao, care nu []Cuvant de invatatura la Stretenia Domnului nostru Iisus Hristosal Sfantului Antim Ivireanul(Fragmente)[] Astazi, slava Domnului si-a sfintei Fecioare descoperit o privim. Astazi, bucuria cea cereasca, pre care toate neamurile cu dragoste o astepta, sfantul praznic de astazi o da neamului omenesc. Au trecut cele vechi si au inflorit cele noao, care nu se mai invechesc. Nu mai stapaneste de pe acum porunca cea tare a legii, ci mila Domnului imparateste; pe toti ii trage la Sine, cu mantuire si indelunga rabdare, nici pedepseste, ca pe Ozan acela odinioara carele a indraznit de s-a atins de care nu era [voie] sa se atinga.

Ca Dumnezeu, pe toti chemand la Sine, frica nu poate sa zaticneasca. Striga zicand: Veniti dupa Mine toti cei osteniti si insarcinati. i cine nu va alerga? [] Ca aceea ce randuise Dumnezeu, pentru multa milostivire si indurare ce avea catre noi, a venit Insusi si a implinit pentru iubirea de oameni, ceea ce i se cuvenea Lui. Pentru care lucru adevarat a rasunat dumnezeiasca trambita, fericitul Pavel, zicand: Cele vechi au trecut, iata s-au facut toate noi.

Drept aceea, ce voi putea cuprinde cu mintea mea, sau ce lucru vrednic voi putea grai asupra zilei acesteia? Ca de poate afla cineva mai mare si mai slavit decat pe Dumnezeu, poate ca doara va afla mai mare si mai cinstita decat pe sfanta Fecioara, care fecioara, ca alt cer ganditor, tine in bratile sale pre Facatoriul cerului si al pamantului, pre Fiul sau, carele este nascut din Tatal mai nainte decat luceafarul si-l aduce astazi la bis rica, ca pe un cap ce este al Bisericii, sa-l inchine Domnului, Celuia ce i se inchina toata faptura si i se pleaca tot genunchiul.[]Zice sfanta Fecioara catre Cuviosul Simeon: Primeste, cinstite si fericite batrane, pe acest prunc, care a saracit de voia Lui, a carui bogatie nu sa poate spune: primeste pe acest prunc, care este mai vechi decat toti vechii; priimeste pe acest prunc ce vezi, pe carele nici ingerii nu-L pot vedea; cuprinde-L cu bratele tale, pe carele nu-L poate cuprinde toata lumea. Adevarat, mic este de varsta, iar anii nu I se stiu. Mic este, dar este peste toate maririle mai mare. Mic este la vedere, dar este mare la pricepere. [] i luandu-L Simeon in brate, fiind pornit de Duhul Sfant, a zis: Cu adevarat, Tu esti stapanul a toata faptura, Tu esti Mantuitorul lumii, Tu esti Dumnezeul nostru, pe Tine cu mare pofta te asteptam, de Tine doream, de Tine insetosam, pe Tine adast de atata vr me. ie ma inchin, pe Tine te rog ca Celuia ce esti Stapanul vietii si al mortii, Tu ma slobozeste cu pace acum, din lumea aceasta si din trupul acest stricacios, ca Te-am vazut cu ochii mei Mantuitoriul Meu. Slobozeste-ma dintru aceasta viata, sa merg in iad, sa spui de venirea Ta in lume, sa-i...