Iubitului nostru cler, cinului monahal si drept-credinciosilor crestini, har, mila si pace de la Dumnezeu, iar de la noi, arhieresti binecuvantari! i fiind seara, in ziua aceea, intaia a saptamanii (Duminica), si usile fiind incuiate unde erau adunati ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus si a stat in mijlocul lor si le-a zis: Pace voua! (Ioan 20,19-20) []Iubitului nostru cler, cinului monahal si drept-credinciosilor crestini, har, mila si pace de la Dumnezeu, iar de la noi, arhieresti binecuvantari! i fiind seara, in ziua aceea, intaia a saptamanii (Duminica), si usile fiind incuiate unde erau adunati ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus si a stat in mijlocul lor si le-a zis: Pace voua! (Ioan 20,19-20)HRISTOS A INVIAT!Iubitii mei fii sufletesti,In noaptea de taina a Sfintelor Pasti,prin cuvantul Sfant al Evangheliei si prin toate cantarile Bisericii, care ne vorbesc despre bucuria Invierii pe care au trait-o ucenicii Mantuitorului, intram si noi in atmosfera plina de lumina, care inlatura intunericul acestei lumi si ne face contemporani cu toate evenimentele istorice si tainice dumnezeiesti ale maretului Praznic al Invierii Domnului. i astazi, ca si atunci, Insusi Iisus Hristos, Cel Inviat din morti, ne intampina ca si pe femeile mironosite, alungand toata frica si spaima, zicandu-ne: Bucurati-va! (Mt 28, 1-9), si vine in mijlocul nostru si ne spune, ca si apostolilor: Pace voua! ()Eu sunt, nu va temeti! (Lc 24, 36). Indrazniti, eu am biruit lumea! (In 16, 33).

Biruitor asupra mortii, cu moartea pe moarte calcand , prin puterea iubirii Sale fata de Tatal si fata de noi, Hristos sta in mijlocul nostru acum si tainic ne imbarbateaza si ne incredinteaza ca El este singura Putere mantuitoare in aceasta lume si ca, prin El, si noi suntem biruitori in toate (Rm 8, 37).

El vine si este mereu cu noi, pana la sfarsitul veacurilor, si ne invata care este cu adevarat biruinta Lui si in ce consta puterea Invierii Lui si cum ne putem si noi face partasi acestor daruri dumnezeiesti pentru care El a murit pe Cruce.

Sfintele Evanghelii cuprind Cuvantul Lui vesnic prin care El ne invata ca singurul necaz mare cu adevarat al vietii noastre este acela de a rani prin pacat bunatatea Lui, de a ne departa de dragostea Lui, alegand placerile trecatoare ale acestei vieti. Aceasta departare de Dumnezeu, Izvorul Vietii si al Vesniciei, aduce in mod inevitabil impresurarea noastra de duhurile intunericului, de unde au aparut in viata noastra suferinta, pacatul, boala si moartea. Pentru a ne scapa din aceasta robie spirituala a mortii si a diavolului si a pacatului, Mantuitorul Hristos a ales sa plateasca El pretul rascumpararii noastre, sa moara pentru noi pe Cruce pentru a ne darui prin Inviere si noua putere sa biruim acest asediu, aceasta izolare pe care pacatul o aduce in lume. Maretia biruintei Invierii incununeaza si implineste sublimitatea iubirii mantuitoare prin Sfintele Sale Patimiri.

Prin credinta in puterea Invierii Mantuitorului, viata noastra dobandeste un sens si un continut nou, caci, dupa cuvantul Sfantului Apostol Pavel:Daca Hristos nu a inviat, zadarnica este credinta noastra (I Corinteni 15,17).

Iubiti credinciosi,Invierea Mantuitorului ne-a adus noua constiinta ca nu vom muri niciodata, iar acest dar mare al vietii vesnice il primim de la o Persoana, de la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel Rastignit si Inviat, Care a venit la noi nu doar ca sa ne invete ce sa facem ca sa biruim precum El lumea, cu toate ispitele si necazurile ei, dar mai ales sa fie cu noi, ca Izvor de putere si de bucurie, in lupta impotriva duhurilor intunericului. Din viata Mantuitorului si a sfintilor Lui invatam care este biruinta adevarata si ce trebuie sa facem atunci cand necazurile si suferintele ne coplesesc. Hristos, Fiul lui Dumnezeu Intrupat, din iubirea Sa jertfelnica nemarginita, a implinit pe deplin tot binele, prin toata activitatea si lucrarea pamanteasca, si S-a aratat cu totul ascultator Tatalui, pana la moarte, si inca moarte pe cruce (Flp 2,8), biruind moartea prin Invierea Sa. Jertfa Sa mantuitoare, adusa ca daruire totala Tatalui si ca iubire fata omul cazut, a facut ca sufletul Sau dumnezeiesc sa nu poata fi tinut de nici o impresurare a mortii, a pacatului si a diavolului, ci s-a umplut de toata puterea dumnezeiasca a iubirii Tatalui, deschizandu-ne tuturor Raiul, aceasta comuniune desavarsita cu Dumnezeu, pierduta prin...