nu cu vorbe, ci cu fapte Biserica noastra ii omagiaza in anul acesta pe preotii, invatatorii si primarii gospodari ai satelor romanesti, in special pe aceia din perioada in care satul [romanesc] reprezenta cu adevarat locul in care s-a nascut vesnicia (Lucian Blaga). Personalitatea Parintelui Iosif Trifa ca invatator si preot timp de [] nu cu vorbe, ci cu fapte Biserica noastra ii omagiaza in anul acesta pe preotii, invatatorii si primarii gospodari ai satelor romanesti, in special pe aceia din perioada in care satul [romanesc] reprezenta cu adevarat locul in care s-a nascut vesnicia (Lucian Blaga). Personalitatea Parintelui Iosif Trifa ca invatator si preot timp de unsprezece ani, intre 1910 si 1921, in satul Vidra de Sus, dinMuntii Apuseni, se inscrie pe aceasta linie.

Parintele Iosif a studiat la Academia Teologica din Sibiu, care ii putea scoate pe absolventii de la sate cu doua diplome: si de preot, si de invatator. Unii erau slujitori si ai Bisericii si ai colii. colile, fiind atunci confesionale, tineau tot de Biserica. Invatatorul era si cantaret de strana. Trebuintele fiind mari, iar invatatori putini, multe scoli aveau drept invatator pe preotul satului (Traian Dorz, Istoria unei Jertfe, vol. 1, Ed. O. D., Sibiu, 1998, pg. 29). Pe baza acestor studii, in anul 1910, Parintele Iosif este numit invatator in satul Vidra de Sus, judetul Turda, azi comuna Avram Iancu, judetul Alba.

Ca invatator, Parintele Iosif, fiind mereu in preajma Bisericii, L-a marturisit pe Hristos cel Rastignit atat in clasa, in fata elevilor, cat si printre sateni, in mijlocul nevoilor lor de fiecare zi. Devenit preot in 1911, Parintele Iosif publica oseama de articole in periodicele vremii, in care ii aparea numele inca din aniistudentiei, articole care, multe dintre ele, aratau ca satul sarac de moti avea atat de multe nevoi. Activitatea sa frumoasa si rodnica din aceasta perioada se poate observa si numai daca insiruim orasele si periodicele in care a publicat: Arad ( Tribuna si Romanul ), Sibiu ( Telegraful Roman , Revista Teologica , Dacia Traiana si Foaia Poporului ), Bucuresti ( Solidaritatea , Conservatorul , Vointa Nationala si Epoca ), Cluj ( Renasterea Romana si ara Noastra ), Orastie ( Libertatea si Foaia...