i li s-au deschis ochii amandurora si au cunoscut ca erau goi; si au cusut laolalta frunze de smochin si si-au facut acoperaminte din ele. Atunci au auzit glasul Domnului Dumnezeu umbland in rai dupa amiaza; si s-au ascuns Adam si femeia lui de la fata Domnului Dumnezeu intre pomii raiului. i a strigat Domnul [] i li s-au deschis ochii amandurora si au cunoscut ca erau goi; si au cusut laolalta frunze de smochin si si-au facut acoperaminte din ele. Atunci au auzit glasul Domnului Dumnezeu umbland in rai dupa amiaza; si s-au ascuns Adam si femeia lui de la fata Domnului Dumnezeu intre pomii raiului. i a strigat Domnul Dumnezeu pe Adam si i-a zis lui: Adame, unde esti? Iar el a zis: Glasul Tau am auzit umbland prin rai si m-am temut, caci gol sunt si m-am ascuns . i a zis Dumnezeu lui: Cine ti-a spus tie ca esti gol, nu cumva ai mancat din pomul din care ti-am poruncit tie sa nu mananci? i a zis Adam: Femeia care mi-ai dat sa fie cu mine, aceea mi-a dat din pom ; iar Eva a zis: arpele m-a amagit si am mancat (Cititi pe larg la Facere 3, 6-14.)Grozave urmari a avut pacatul neascultarii asupra celor dintai doi oameni. Auzirati cum spuse Biblia: indata ce au pacatuit, Adam si Eva au incercat sa se ascunda de la fata lui Dumnezeu, Care pe toate le stie si le vede. Adica pacatul a intunecat puterile lor sufletesti. Ei nu cunosteau, ca mai inainte, puterea si atotstiinta lui Dumnezeu. Dar, ceva si mai mult decat atat: Adam s-a apucat si sa minta, incercand sa tainuiasca pacatul si spunand ca s-a temut de vocea lui Dumnezeu si de goliciunea sa, si nu de constiinta pacatului. Era si firesc sa fie asa, caci diavolul care-i inselase este tatal minciunii (Ioan 8, 44) si minciuna era cel dintai rod al inselaciunii si al caderii in pacat. Adica vedeti, iubitilor cititori, indata ce au ascultat Adam si Eva ispita vrajmasului diavol, pacatele si rautatile au inceput a curge ca dintr-un izvor din gura lor si din viata lor. Asa e si azi. Ispita diavolului tot asa sopteste si azi: Gusta, omule, numai un pic, gusta numai o data din atare patima . Dar, indata ce ai gustat, nu te mai poti opri; diavolul te-a prins in ghearele lui.

Grozave urmari a avut pacatul stramosesc; si acest pacat a trecut si asupra noastra, a tuturor (Rom. 5, 12). Dar lui Dumnezeu totusi I-a fost mila de lacrimile lui Adam si de-ale Evei. Cand i-a scos din rai, le-a fagaduit un Mantuitor, Care va zdrobi capul sarpelui (Fa cere 3, 15).

Dupa veacuri intregi de asteptare, acest Mantuitor a venit, a zdrobit capul sarpelui si iarasi l-a impacat pe om cu Dumnezeu. Dar glasul Domnului Dumnezeu se aude si azi strigand in lume: Adame, Adame, unde esti? Oare de ce? De aceea, pentru ca Iisus Mantuitorul a venit in lume, ca toti cei ce-L primesc pe El sa se...