Am descoperit orezul integral . Grozav de gustos este . Am preparat sarmale in foi de vita de vie . Pentru ca vre-un mofturos sa nu faca nazuri am impachetat cateva sarmale si in frunze de varza .

Sarmalele le-am pregatit la cuptor in Wok-ul de fonta castigat pe munculita cinstita, pe 220 galbeni din camara Bucataras !!!Incepeti cu pregatirea frunzelor . Se pune apa la cu sare si putin otet la fiert si se oparesc frunzele de vita de vie prin scufundare [ nu trebuie tinute mai mult de 30 secunde, sunt fragile ], Se oparesc si foile de varza pana observati ca s-au inmuiat . Se scot frunzele intr-o strecuratoare . Cele de vita de vie se curata de codite. Frunzele de varza se curata de nervurile mai groase si daca sunt mai mari decat o palma se taie in doua . Spalati si curatatai de mustati ceapa verde . Indepartati foia superioara care este mai uscata . Tocati ceapa si caliti-o in jumatate din cantitatea de ulei impreuna cu orezul integral .

Sarati, piparati, adugati boiaua si pasta de gogosari . Adugati carnea tocata . Trageti vasul la o parte si amestecati pana compozitia devine omogena . Gustati si adugati sare si piper daca este necesar .

Eu in acest moment mai pun in compozitie 50 ml bulion de rosii . Lasati compozitia cu carne si orez sa se odihneasca 15-20 minute la rece in frigider . Pregatiti vasul in care preparati sarmalele : stropiti fundul cu ulei si puneti tot acolo crengutele de marar si cimbru verde . Scoteti amestecul cu carne de la frigider si impachetati sarmalele .

In mana stanga se tine frunza si cu dreapta se pune peste frunza o lingura de amestec cu carne . Impachetati sarmaluta . Dispuneti circular sarmalutele in vas . In mijloc asezati feliile de costita . La sfarsit tocati deasupra varza [ eu am pus pentru ca-i place sotului ] .

Turnati deasupra apa,bulionul de rosii si stropiti cu restul de ulei . Dati vasul acoperit la cuptor timp de o ora . Dupa o ora se ia capacul si se lasa sase coaca frumos dimp de 10 minute . Serviti sarmalutele insotite de smantana si hrean razuit .

Noi am servit cu iaurt grecesc care este mai putin gras .

La sarmalute nu sunt tipsuri . Fiecare si le prepara dupa bunul plac . cate bordeie atatea obiceie!!!