Se spune despre turta dulce ca a aparut cam pe la sfarsitul primului mileniu, cand un calugar armean pe nume Grigore Macarie se retrage in Franta unde incepe sa pregateasca diferite produse de patiserie. Cel mai apreciat a fost turta dulce. Acesta a divulgat chiar si denumirea ingredientului principal, spunand ca este vorba de minunatul ghimbir. In secolul al XVI-le turta dulce se vindea deja peste tot. In Anglia, orasul Market Drayton devine foarte cunoscut pentru turta dulce produsa acolo. In anul 1793, existau nu mai putin de patru brutarii care coceau acest aromat desert, mirosul ghimbirului fiind raspandit pe toate strazile. Sursa: Historia Azi m-am gandit sa va aduc o reteta de turta dulce pe care am gasit-o scrisa in limba maghiara intr-un caiet vechi cu retete . Ma gandesc ca va va fi de mare folos, pentru ca in curand se apropie sarbatorile.

Orice reteta buna de turta dulce incepe cu siropul. Intr-o craticioara am caramelizat o lingura cu zahar, apoi am stins-o cu cele 125 g apa, obtinand astfel siropul. Am luat vasul de pe foc si am adaugat restul de zahar in care am incorporat si mirodeniile. In acest sirop, am omogenizat apoi 150g din faina pregatita. Am pus faina ramasa ( 330g ), bicarbonatul si sarea intr-un vas incapator. Am adaugat compozitia din craticioara, apoi oul ( eu am pus doua oua de prepelita pe langa putin ou ramas de la niste foietaje facute inainte ) si untul. Am framantat bine pana cand obtinut un aluat elastic si foarte usor de modelat. Din acesta am facut 30 de bilute ( cam 40 g fiecare ), pe care le-am asezat in tava tapetata cu hartie de copt. Le-am apasat usor pentru ca ele mai cresc destul de mult in timpul coacerii. Le-am copt in cuptorul preincalzit, 15 minute la 170 de grade. Urmariti turtitele, deoarece fiecare cuptor coace diferit. In timpul in care acestea s-au copt, m-am ocupat de glazura. Am batut albusul spuma, adaugand treptat cele 100 g de zahar pudra. La final, am adaugat cele doua linguri cu apa fierbinte. Am pus turtele calde intr-un castron cu capac, iar peste ele am turnat glazura. Am inchis castronul si l-am scuturat putin pentru a acoperi frumos turtele. Am scos turtitele pe un gratar si le-am lasat la aer pentru ca glazura sa se usuce. Sunt minunate alaturi de o cana cu lapte fierbinte. Pofta buna!Daca va plac aromele intense puteti sa mariti cantitatile de mirodenii.