Un desert lejer si parfumat.

Portocalul are origine in India, Pakistan, Vietnam, sud estul Chinei si a fost adus de arabi in occident. In sanscrita se numea naranga (probabil de origine darvidica, nu ariana; in tamila naru inseamna parfum. Din India a trecut in Arabia unde se numea naranj si apoi in sudul Frantei, numit naurange (pronuntat nor nsh)Apoi in engleza si franceza s-a transformat in orange. Nu in toate limbile se foloseste acest nume, in olandeza se numeste sinaasappel mar chinezesc , iar in romana, portocala.

In limba romana denumirea pomului fructifer portocal provine de la denumirea fructului sau, portocala, imprumutata din limba greaca moderna, portok lli, in alfabetul grec, , portocala . Toate cuvintele provenite din aceasta denumire (de exemplu portakal in limba turca sau portacola in limbile italice de sud precum siciliana si dialectul din Abruzzo) au ca origine cuvantul arab (portogal), care el insusi apare in sec. VIII in Spania musulmana, referindu-se initial la gurile raului Duero, de la care se trage si numele tarii Portugalia. Aceasta denumire provine din limba latina tarzie portus calles : liman unde navele pot fi trase pe uscat si este atestata in secolul VI.(sursa : Wikipedia)Se spala fructele.

Taiati capacul la porocale si scoateti sucul si pulpa.

Rezervati portocalele si capacelele la frigider.

Radeti coaja clementinei.

Sucul si pulpa le strecurati printr-o sita apasand bine.

Turnati sucul obtinut intro cratita, puneti pulpa fructelor presata, zaharul, apa si coaja clementinei.

Se pune la fiert, amestecand pentru ca zaharul sa se dizolve bine.

Cand incepe sa clocoteasca luam de pe foc si lasam sa se raceasca.

Cand compozitia s-a racit o amestecam cu albusul batut spuma.

Punem la congelator intr-un recipient pentru cel putin 4 ore (amestecati compozitia de 2-3 ori).

Umplem portocalele cu compozitia inghetata, puneti capacul si le puneti la congelator.

Le scoateti 1/4 ora inainte de a servi.

Le puteti taia in 4. Pofta Buna !!!Le scoateti din congelator 1/4 ora inainte de a servi.