Zilele astea inca am avut liber, asa ca am mai butonat TV-ul si Internet-ul. Am observat ca la PaprikaTV, in fiecare dimineata un nene, prepara minuni din zahar ars si caramel. Mi-am tot notat, diverse retete, dar cireasa de pe tort a fost, cand buna mea prietena Gaby Duceag, cu al sa minunat blog, http://retetepapabun.ro, m-a lovit in plex cu caramelul preparat de ea si cat de simplu parea. Asa ca dupa cateva zile de perpeleala, mi-am luat inima in dinti si am executat . Aici gasiti reteta de la care am pornit: http://retetepapabun.ro/cum-se-prepara-caramelulIntr-o craticioara cu fundul gros si mai ales cu coada lunga, [de ce?? o sa intrebati, deoarece caramelul e foarte fierbinte, iar cand se adauga untul si smantana, se degaja aburi fierbinti si e pericol de oparire!], sa revin, se pune la topit la foc mediu zaharul, amestecandu-se usor, pana se obtine un lichid auriu, atentie, daca devine maroniu, va fi amar. Se trage cratita de pe foc, se adauga untul la temperatura camerei, se amesteca, usor, atentie la aburi, apoi se adauga si frisca lichida, amestecandu-se continuu. Nu va speriati, veti obtine, o caramea mare, cum zice Gaby, puneti cratita din nou la foc, de data asta la foc mic si amestecati, pana se topeste carmeaua cea mare si compozitia devina ca o smantana lichida, cca. 10 minute. Se trage craticioara de pe foc, se adauga sarea, apoi se pune craticioara in apa rece, in chiuveta sau intrun vas mai mare, si se mai amesteca cca. 10 minute, pana ce se mai ingroasa caramelul si se raceste un picut, apoi se transfera in borcanele sau direct in pahare de servire. Crema obtinuta se consuma ca atare, atentie, e dulceeeee, dar buna, sau cu adaos de unt, se pot umple foi de prajitura preparae in casa, foi Lica (adica din napolitane) sau de ce nu, ca si sos langa o inghetata. Spor si pofta buna!