Varenyky sau coltunasii sunt un preparat culinar care consta din bucati de aluat umplute cu branza, carne tocata, gem, dulceata etc. si fierte in apa.

Coltunasii ucrainieni si romani sunt identici cu pierogi din bucataria poloneza, si foarte similari cu pelmeni din bucataria ruseasca, bansh din bucataria mongoleza, jiaozi (in cantoneza gaau) sau h nd n (in cantoneza wonton) din bucataria chinezeasca, manti din bucataria turceasca si cea kazaha, momo din bucataria nepaleza si cea tibetana, chuchvara din bucatariauzbeca, mandu din bucataria coreana, gyoza din bucataria japoneza si ravioli din bucataria italiana .

Cu toate ca se intalnesc si variantele de coltunasi umpluti cu carne, branza sarata, cartofi sau alte legume, spre deosebire de tarile vecine, in Romania majoritatea coltunasilor au umpluturi dulci si sunt considerati deserturi.

In unele regiuni din Bucovina si Transilvania acestia sunt cunoscuti sub numele de pirosti sau piroste (singular pirosca), iar in regiuni din Moldova sub numele de chiroste (singular: chiroasca).

Adesea coltunasii sunt serviti cu smantana sau sosuri.

Eu ii prefer fierbinti cu unt si zahar tos.http://blogulluicatalina.blogspot.com/2016/08/coltunasi-cu-branza-varenyky.htmlSe amesteca faina cu sarea, se adauga oul si putina apa si se amesteca pana se incorporeaza toata faina. Aluatul se framanta cu mana pana ce nu se mai lipeste de degete. Apoi se intinde pe planseta bine infainata si se decupeaza discuri de 10 cm cu un pahar sau cu o forma.

Fiecare disc se umple cu branza de vaci, bine scursa de zer, amestecata cu galbenus si cu putin zahar dupa gust. Se inchid coltunasii si se pun la fiert in apa clocotita cu sare. Se fierb 10 minute amestecand cu o lingura de lemn ca sa nu se lipeasca intre ei sau de fundul oalei. Din momentul in care s-au ridicat la suprafata coltunasii sunt gata. Se strecoara si se scurg de apa in exces.

Se pune imediat peste ei unt sau smantana proaspata si zahar tos.

Se servesc imediat sau se pot reincalzi la bain marie.

Pofta Buna !