O reteta pe care n-am mai facut-o de mai mult de 30 ani... Pe vremea aceea, aceste floricele cu cascaval ii placeau foarte mult baiatului meu cel mare. Am gasit, zilele trecute, forma pentru floricele si m-am gandit sa pun in aplicare o reteta uitata de mult timp. Asa ca a trebuit sa mi-o amintesc...

Pe vremuri erau si forme de stelute de umplut cu cascaval, sau cu alte tipuri de branza.

Din ingredientele acestea ies aproximativ 30 de floricele.

Se amesteca intr-un vas cu diametru mic, faina, ouale, sarea si laptele, cu grija, sa nu se formeze cocoloase, pentru a obtine o compozitie mai groasa putin decit aceea pentru clatite.

Cand compozitia este gata, se toarna ulei intr-o craticioara mica, tot cu un diametru redus, atat cat sa cuprinda forma pentru floricele (care trebuie sa se scufunde integral in ulei).

Se incinge uleiul, se tine forma pentru floricele 1-2 minute in uleiul incins, apoi se introduce in vasul in care este compozitia, dar numai pana la marginea superioara a petalelor de floare, sa nu o depaseasca.

Compozitia se va prinde pe forma si imediat se introduce forma, cu aceasta compozitie pe ea, in uleiul incins. Veti vedea ca in jurul formei se va forma floarea. Se tine forma cu floarea in uleiul incins pana incepe sa se rumeneasca putin, apoi se scoate afara si se lasa intr-o farfurie cu hartie aborbanta, pentru a scapa de surplusul de ulei.

La fel se procedeaza in continuare, pana se epuizeaza toata compozitia.

Cascavalul se da pe razatoarea fina. Cine vrea, poate folosi si telemea.

Se orneaza floricelele cu cascavalul (sau telemeaua) razuita si se decoreaza dupa cum doreste fiecare.

Vasul in care faceti compozitia pentru floricele, trebuie sa aiba un diametru mic. Daca nu, compozitia se va extinde la orizontala si nu va avea suficienta adancime pentru a scufunda in ea forma de floricele. Nu scufundati forma cu floarea mai sus de marginea petalelor. In caz contrar, odata intarita floarea in uleiul incins, nu o veti mai putea scoate de pe forma, decat stricand-o. Pentru prajit floricelele, folositi de asemenea, o craticioara cu diametru mic, pentru ca forma trebuie scufundata in intregime in ulei si daca vasul ar fi mai mare, ar trebuie sa folositi foarte mult ulei. Lasati floricelele pe hartie absorbanta, pentru a scapa de surplusul de ulei. Floricelele se pot umple si decora si cu telemea razuita. Gustul sarat de telemea ar putea estompa senzatia uleioasa a floricelelor.