O reteta pe care o stiu din copilarie, cand mamica incerca sa ne faca pastaile mai placute si mai consistente, gratie smantanii. Era, de fapt, si o metoda de a imbunatati cu lactate mancarurile noastre.

Aceasta mancare poate fi preparata si iarna, cu pastai conservate pentru iarna, sau congelate.

Se rup capetele de la pastai, se spala bine in cateva ape si apoi se oparesc in apa clocotita, timp de 10 minute.

Intre timp, se curata ceapa, se spala, se sterge cu un prosop de hartie si se caleste in ulei sau unt, avand grija sa nu se arda, ci doar sa se inmoaie.

Mararul se alege, se spala, se zvanta si se taie marunt.

Usturoiul se curata, se spala si se taie marunt.

Se amesteca smantana cu faina si condimentele, subtiindu-se apoi (daca este cazul) cu 2 linguri de apa.

Pastaile oparite se strecoara de apa si se pun peste ceapa calita. Se adauga usturoiul taiat marunt, doua pahare de apa si se lasa sa fiarba inabusit 5-7 minute. Se adauga amestecul de smantana, condimente si apa si se mai lasa la fiert cateva minute, avand grija ca mancarea sa nu se prinda de fundul cratitei, daca nu este antiaderenta.

Pastaile cu smantana se servesc calde (cu marar, cine doreste).

Aveti grija ca ceapa sa nu se arda, ci doar sa se inmoaie putin. Supravegheati mancarea pe timpul prepararii, ca sa nu se prinda de fundul cratitei. Daca preparati aceasta mancare cu pastai semifierte de la congelator, nu mai este nevoie sa le fierbeti, ci le veti pune direct peste ceapa calita (dupa ce s-au decongelat) cu tot cu lichidul pe care l-au lasat (care provine din ele). Apoi procedati ca in reteta.