Un alt mod de a prepara conopida, o leguma care are multe calitati si care arata atat de frumos, in stare naturala. Gratinata, conopida este nu numai gustoasa si hranitoare, dar si foarte aspectuoasa.

Conopida se spala, se scurge de apa si se desface in buchetele.

Se unge cu unt tava in care se va face conopida gratinata si se presara uniform o lingura de pesmet.

Se aseaza in tava buchetelele de conopida si se presara, de asemenea. peste ele inca o lingura de pesmet.

Se bat bine ouale, se adauga smantana, sarea, piperul, se amesteca pana se uniformizeaza, iar sosul format se toarna in tava, peste buchetelele de conopida, avand grija sa fie acoperita toata suprafata.

Deasupra se rade cascaval, prin razatoarea mare si apoi se da tava la cuptor la foc mediu, pentru 15-20 de minute.

Cand cascavalul este rumenit, se scoate tava din cuptor, se portioneaza si poate fi deja servit.

Pesmetul se foloseste pentru a absorbi umezeala in exces a conopidei. In loc de smantana, se poate folosi un iaurt gras, dar va da un gust acru preparatului, ceea ce s-ar putea sa deranjeze. Aveti grija ca sosul sa cuprinda toate buchetelele de conopida, pentru ca in el se vor gati. Nu tineti tava in cuptor mai mult decat trebuie, pentru ca se poate usca preparatul. Lasati conopida in cuptor numai pana se rumeneste frumos.