Detalii Aperitiv Oameni de zapada din branzeturi
Un aperitiv deosebit, usor de facut si sanatos, care poate inveseli mesele festive, dar care poate, in acelasi timp, sa-i indemne pe copiii mofturosi sa manance branzeturi.
Cand erau baietii mici, am facut pentru prima data oameni de zapada de mancat, pentru cinele de Craciun si de Anul Nou. Le-au placut tuturor, mai ales sa-i vada, baietii mei fiind cam mofturosi. Nu m-am inspirat de nicaieri (pe vremea aceea nu exista nici internet, nici macar xerox!). Pur si simplu am gandit o modalitate de a-i face pe baieti sa manance branza, cu placere. Poate ca astazi au mai aparut pe undeva, dar eu inca nu am vazut la nimeni...
De atunci, am facut in fiecare an astfel de oameni de zapada din branza dulce, sau mai ales din telemea si prezenta lor pe masa inveselea pe toata lumea, intr-atat de mult, incat nu voia nimeni sa-i strice...
De obicei fac oameni de zapada cu telemea, dar acum am folosit branza dulce de vaci, pentru ca aveam in frigider un bot mare si nu aveam nimic altceva de facut din el.
Din ingredientele de mai jos se pot face 2 oameni mici de zapada si unul mai mare. Din restul de compozitie am facut decorul: mormane de zapada (in spatele oamenilor de zapada) si bulgari de zapada (pe jos, in fata lor).
Se spala cartoful, se fierbe si cand s-a racorit, se curata de coaja.
Se paseaza (sau se razuie) cartoful, care se amesteca mai intai cu untul moale si apoi cu telemeaua rasa fin, sau cu branza dulce de vaci. Daca folositi branza dulce de vaci, trebuie sa puneti in amestec si sare, dupa gust. Cand amestecul s-a omogenizat, se da la frigider pentru 10 minute, ca sa se intareasca putin.
Intre timp, se pregatesc elementele de decor. Caciula omului de zapada poate fi facuta dintr-o rosie cherry (scobita, curatata si stearsa de zeama, la interior), dintr-un capat al unui castravete murat, sau dintr-un capat al unei masline mari. Faceti nasul dintr-un morcov fiert sau murat, iar matura poate fi facuta din castravete murat, sau dintr-o scobitoare (in acest caz, seamana mai mult cu un baston). Gura omului de zapada poate fi taiata din rosie, gogosar murat, sau morcov fiert. Pregatiti boabele de piper pentru ochii si nasturii omului de zapada, iar fularul poate fi o fasie de ardei iute murat, sau de salata verde.
Pregatiti mai intai decorul. Luati doua-trei linguri de compozitie si faceti in partea din spate a farfuriei cateva mormane de zapada. Apoi, in fata lor, veti pune oamenii de zapada, formati din trei bile suprapuse, dupa care ii veti decora cu elementele pregatite din timp. In fata oamenilor de zapada puteti modela si pune cativa bulgari de zapada, facuti din aceeasi compozitie.
Ansamblul se tine pe farfurie, in frigider, pana ce va fi pus pe masa festiva.
Scoateti untul din frigider cu putin timp inainte, ca sa fie moale si usor de amestecat. Asteptati sa se racoreasca de tot cartoful fiert, inainte de a adauga untul si branza. Daca folositi telemea, razuiti-o foarte fin si nu mai adaugati sare. Daca folositi branza dulce de vaci, aveti grija sa fie bine scursa. Adaugati sare dupa gust, daca faceti oamenii de zapada din branza dulce de vaci. Elementele de decor trebuie sa fie uscate (tamponati-le inainte cu hartie absorbanta) cand le veti folosi, ca sa adere bine, sa nu alunece si sa nu lase dare de lichid care ar putea strica forma oamenilor de zapada. Daca bilutele de branza au tendinta sa se rostogoleasca, fixati-le cu o scobitoare care sa treaca prin mijlocul lor (si care nu se vede). Pentru ca se fac foarte usor, pregatiti-i doar cu doua-trei ore inaintea mesei festive.