Slaninuta fiarta cu usturoi si boia, deliciul satios si nelipsit de pe mesele romanilor, de sarbatori, mai ales de Craciun! Este o reteta populara, mai ales in Ardeal. Se poate prepara oricand avem pofta de asa ceva, daca dispunem de o bucata de slanina, gusa sau piept de porc!Din ingredientele de mai jos au rezultat 2 bucati de slanina fiarta.

Reteta romaneascaSlanina trebuie fiarta intr-o zeama de varza, aromata, pentru ca sa-si piarda din continutul de grasime si sa devina foarte frageda.

Se pun la fiert 2 litri de zeama de varza, intr-o oala potrivita, ca sa incapa toate ingredientele. Adaugam foile de dafin, 3-4 catei de usturoi curatati si zdrobiti, boabele de piper, cimbrul si mararul si lasam sa fiarba.

Cand incepe sa fiarba, punem slanina portionata in bucati cat dorim de mari, ca sa incapa in vas. Lasati totul la fiert timp de 30-40 de minute (in functie de cat de groasa este slanina), la foc mediu spre mic. Verificati daca slanina s-a fiert, intepand-o cu o furculita. Cand furculita intra usor in slanina, inseamna ca este fiarta. Dupa ce bucatile de slanina s-au fiert, scoateti-le si presati-le intre doua funduri de lemn (cu o greutate deasupra) ca sa se raceasca si sa se scurga zeama.

Restul usturoiului se zdrobeste si se transforma intr-o pasta, frecandu-l cu o lingurita de sare si o lingurita de ulei. Compozitia rezultata se intinde peste bucatile de slanina, se da la rece vreo 2 ore, dupa care se pudreaza cu boia de ardei dulce, dupa gust. Poate fi servita imediat, dar este mai gustoasa daca sta la macerat, la rece, pana a doua zi.

Pofta buna!Daca nu va place slanina prea usturoiata, indepartati o parte din usturoi, cu lama unui cutit, inainte de a o pudra cu boia.

Daca nu s-a fiert suficient, atunci mai lasati-o inca 10-15 minute, dupa care verificati din nou.

Daca nu aveti zeama de varza, dizolvati 1-2 linguri de sare, in 2 l de apa.

Nu fierbeti prea mult slanina, pentru ca se inmoaie.

Puteti folosi o rasnita de cafea pentru a marunti cimbrul si mararul uscat.