din vorbirea fratelui Ioan Opris la o adunare de revelion 1972 Slavit sa fie Domnul! Prin harul lui Dumnezeu si prin ingaduinta Lui, cateva cuvinte vreau sa spun si eu din Epistola Sfantului Pavel catre Galateni, capitolul 5, versetele 4-12: Voi, care voiti sa fiti socotiti neprihaniti prin Lege, v-ati despartit de Hristos; ati []din vorbirea fratelui Ioan Oprisla o adunare de revelion 1972Slavit sa fie Domnul!Prin harul lui Dumnezeu si prin ingaduinta Lui, cateva cuvinte vreau sa spun si eu din Epistola Sfantului Pavel catre Galateni, capitolul 5, versetele 4-12: Voi, care voiti sa fiti socotiti neprihaniti prin Lege, v-ati despartit de Hristos; ati cazut din har. Caci noi, prin Duhul, asteptam, prin credinta, nadejdea neprihanirii. Caci in Iisus Hristos, nici taierea imprejur, nici netaierea imprejur n-au vreun pret, ci credinta care lucreaza prin dragoste. Voi alergati bine. Cine v-a taiat calea, ca sa n-ascultati de adevar? Induplecarea aceasta nu vine de la cel ce v-a chemat. Putin aluat dospeste toata plamadeala. Eu, cu privire la voi, am in Domnul o incredere ca nu ganditi altfel. Dar cel ce va tulbura va purta osanda, oricine ar fi el. Cat despre mine, fratilor, daca mai propovaduiesc taierea imprejur, de ce mai sunt prigonit? Atunci pricina de poticnire a crucii s-a dus. i de s-ar taia macar de tot cei ce va tulbura pe voi .

Plec din nou la versetul cel dintai citit, versetul 4: Voi, care voiti sa fiti socotiti neprihaniti prin Lege, v-ati despartit de Hristos; ati cazut din har . Ce inseamna lege? Legea inseamna porunca; legea inseamna presa; legea inseamna, cum se zice in tara noastra, a vinului, saitau ; legea inseamna cleste. Cei care voiti sa fiti sub Lege v-ati despartit de Hristos si ati cazut din har . (Pacat ca n-au ramas si ceilalti pana in ultima clipa aici.) V-ati despartit de Hristos si ati cazut din har acei care vreti sa traiti sub Lege. Tot ceea ce spune: Nu face cutare, nu face cutare de ce-ai facut cutare de ce-ai facut cutare . Zice Sfantul Pavel: Noi nu suntem dintre acei cu : Nu lua! si Nu gusta! . Tot ceea ce iti spune mereu: Nu face! , aceea este lege; este un cleste care te opreste: Nu face! , Nu fura! , Nu desfrana! , Cinsteste-l pe tatal tau! , Iubeste-o pe mama ta! , Respecta-l pe aproapele tau! , Fa cutare! . Asta-i lege Asta-i lege i cine vrea sa-si aplice lui o particica de lege isi face el o lege a lui de pilda: Trebuie sa ma rog regulat dimineata si seara ; Trebuie neaparat sa ma duc duminica la biserica si la adunare . Asta-i o lege. Trebuie sa te duci neaparat. Trebuie! Trebuie, ca-ti cere cartea! Trebuie, caci zice tatal tau, zice mama ta, zice fratele tau; zice sotul, zice sotia: Du-te si tu la adunare, mai! Du-te la biserica! . Trebuie , aceasta este lege. E o constrangere. E ceea ce te strange. Ceea ce te obliga. Ceea ce te sileste. i cei ce traiesc dupa aceste porunci, zice: S-au despartit de Hristos si au cazut din har .

Fratilor, cand eram mai tanar, imi aduc aminte, citeam mult si plangeam. Ma rugam mult si faceam matanii multe. Apoi, de la un timp, le-am parasit. Tot mai rar am facut, apoi n-am mai facut deloc. i acum, spre batranete, din nou am inceput sa mai fac. Ma aplec mai greu, mai greoi, mai in sila, dar ma aplec sa fac. Atunci cand imi fac rugaciunea mea singur, particulara. Cum zice Domnul: Intra in odaita ta si roaga-te Tatalui tau in ascuns. i atunci se intampla de atatea ori ca fac matanii. Dar toate acestea nu sunt decat legi. Nu lua , Nu gusta , Fa cutare sau Nu face cutare sunt legi. i cine se tine mereu de legi, acesta s-a despartit de Hristos si cade din har. Tu trebuie sa ai legea Duhului scrisa in inima ta. Ea trebuie sa-ti spuna continuu ce sa faci. Sa ai chipul Dumnezeului celui viu mereu inaintea ta. Cu ochii tinta la Capetenia si Desavarsirea credintei , cum zice Sfantul Pavel in Evrei 12. Care, pentru bucuria ce-I sta inainte, a suferit crucea, a dispretuit rusinea si acum sade de-a dreapta scaunului de marire al lui Dumnezeu in ceruri . Tu trebuie in continuu sa fii framantat, sa fii cheltuit, sa fii dospit in aluatul Evangheliei lui Hristos. Putin aluat dospeste toata plamadeala. Un mare predicator, cu numele Moody (il avea America in secolul trecut; si Europa il avea pe Spurgeon), spunea odata intr-o cuvantare a sa: Atunci cand m-am intors intai la Dumnezeu, tineam cu orice pret sa citesc cat mai mult. i citeam capitole dupa capitole. Acum ma multumesc sa citesc si mai putin. De multe ori citesc poate un verset, doua, trei, cinci dintr-un capitol. Dar acum ma silesc ca ceea ce am citit sa traduc in fapta. Sa traiesc in mine insumi. Sa aplic in fiinta si-n viata mea .

S-au facut scoli biblice; se dau lectii la oameni. Citeste! Am spus si eu de-atatea ori: Vine Postul Mare: cititi cat mai mult Psaltirea; cat mai mult psalmii lui David cat mai mult! . Eu aveam canon sa citesc toata Psaltirea o data pe saptamana si inca o catisma in plus (deci inca vreo opt psalmi in plus). i aceasta a mers asa in sir nu stiu cate saptamani nu stiu cate luni Poate cu anii, a mers asa. Citeam mereu. Dar intelegeam...