Traian Dorz și opera de culturalizare, moralizare şi chiar alfabetizare a poporului
In Sibiu, preotul Iosif Trifa redacta atunci gazeta oficiala a asociatiei, numita Lumina Satelor , avand ca supliment saptamanal Oastea Domnului , la care m-am abonat o data cu intrarea mea in randurile acestei miscari duhovnicesti, in data de 8 iunie 1930.
Am cumparat apoi si am citit toate cartile editate de preotul I. Trifa, inta rindu-mi tot mai mult sentimentele si convingerile mele sufletesti.
Sub influenta puternica a acestor scrieri, inca din 1930, abia trecut de cincisprezece ani, am inceput sa compun primele mele incercari literare, versuri religioase si mici povestiri pe care le-am trimis spre publicare gazetelor preotului I. Trifa de la Sibiu. Aceste incercari au placut redactiei si astfel, incepand din 1932, mi-au aparut primele lucrari tiparite. Dupa acestea, in curand am fost prezentat elogios si incurajator prin gazeta ca un element promitator. Astfel am fost indemnat sa scriu. i am scris. Dupa un an, in 1933, primeam un incurajator premiu literar de la Sibiu, din partea redactiei Oastea Domnului , constand din bani, carti, o medalie-cruciulita (semnul distinctiv al Asociatiei Oastea Domnului) si diferite ilustrate si tablouri religioase.
In anul 1934, primeam un alt premiu in bani si obiecte din partea conducerii Oastei Domnului, sectia Oradea, pe atunci foarte numeroasa si bine organizata sub conducerea Episcopiei Ortodoxe Oradea.
La sfarsitul anului 1934, solicitat in scris din partea conducerii Oastei Domnului din Sibiu (preotul Iosif Trifa, personal), m-am angajat permanent la redactia gazetelor si editurii asociatiei.
Din noiembrie 1934, am inceput sa lucrez efectiv ca redactor la aceste gazete, alaturi de preotul Iosif Trifa si alti colaboratori ai acestuia, contribuind cu o parte substantiala la tot materialul publicat. Gazeta aparea atunci in tiraj de 15-20 mii exemplare saptamanal si avea multi abonati si in alte tari si continente.
In anul 1935, mi-a aparut in editura Oastea Domnului din Sibiu primul volum de poezii religioase, La Golgota , intr-un tiraj de 5 mii exemplare.
La inceputul anului 1935, in urma unei neintelegeri pe motive administrative si organizatorice dintre mitropolitul Balan si preotul Iosif Trifa, Asociatia Oastea Domnului , atat din Sibiu, cat si din tara, s-a scindat in doua parti. Preotul Trifa a scos in continuare o noua gazeta pentru abonatii sai, sub titlul Isus Biruitorul .
Eu am ramas alaturi, in continuare, de preotul I. Trifa.
Noua gazeta s-a stabilit la un tiraj intre 9-10 mii exemplare saptamanal, pastrandu-si pe cei mai devotati cititori, atat in tara, cat si in strainatate. Aveam multi abonati nu numai in multe tari ale Europei, ci si in America de Nord si de Sud, in Africa si in Australia printre toti romanii imprastiati dinainte si din Primul Razboi Mondial prin toate acele tari.
In anul 1937, mi-a aparut al doilea volum de poezii religioase, tot la Sibiu, Pe drumul Crucii , in 5 mii exemplare.
In anul 1937, gazeta Isus Biruitorul a fost suspendata de catre Autoritatea de Stat, la presiunea mitropolitului Balan din Sibiu. Tot in acel an a aparut, in continuare, gazeta Ecoul la Fagaras, dar dupa cateva numere ne-a fost suspendata si aceasta.
In urma suspendarii gazetei Ecoul , am scos din nou, in Sibiu, o alta gazeta, anume Glasul Dreptatii , care a continuat sa apara pana dupa moartea preotului I. Trifa, survenita in 12 februarie 1938.
Dupa moartea preotului I. Trifa, in aprilie 1938, gazeta Glasul Dreptatii a fost suspendata definitiv. Tipografia Oastea Domnului a fost confiscata de Mitropolia din Sibiu, iar noi, cei din redactie, am fost imprastiati. Solicitati insistent de catre miile de cititori si abonati ai nostri, dar urmariti permanent de catre autoritatile clericale si politice, am cautat mereu sa putem aparea cu alte publicatii si chiar sub alte nume, prin alte parti ale tarii.
Astfel, prin luna septembrie 1938, am convenit la Oradea cu George A. Petre sa scoatem un supliment religios duminical la ziarul Noua Gazeta de Vest , atat pentru cititorii nostri, cat si pentru ai ziarului sau. Suplimentul a fost denumit Ogorul Domnului Am redactat si am tiparit astfel cateva numere din acest supliment pana cand Mitropolia din Sibiu, care ne urmarea facand presiuni asupra Episcopiei din Oradea si, prin aceasta, asupra lui George A. Petre, suplimentul Ogorul Domnului a fost suspendat definitiv.
In anul 1939, mi-a aparut, la Tipografia Diecezana Oradea, al treilea volum de poezii religioase, Doina Golgotei , in 4 mii exemplare.
In anul 1939, la inceputul anului, impreuna cu vechiul meu coleg de redactie de la Sibiu, invatatorul Ioan Marini, am convenit cu preotul V. Chindris din Cluj sa editam acolo gazeta saptamanala Viata Crestina , ulterior Misionarul Vietii Crestine , in tiraj de 6-7 mii exemplare. Aceste gazete au aparut pana in septembrie 1940, la cedarea Ardealului de Nord. In anul 1939, mi-a aparut la Cluj al patrulea volum de poezii religioase, Darul Lacrimilor , in 4 mii exemplare.
In 1940, mi-a aparut tot la Cluj al cincilea volum de poezii religioase, Cantari de Pace , tot in 4 mii exemplare.
Tot in anii 1939-1940, am tiparit si la Oradea, in tipografia Grafica , o serie de carti religioase, atat personale, cat si de alti autori, in diferite tiraje, variind intre 2-5 mii exemplare.
Din cele personale, am tiparit: Cantari religioase, pe note 5 mii exemplare; Cantari religioase, fara note 5 mii exemplare; Al 6-lea volum de poezii, Din lupta Domnului , vol. 1, in 3 mii exemplare; Al 7-lea volum de poezii, Sfaturi bune (proverbe versificate), in 3 mii exemplare; Al 8-lea volum de poezii, Din lupta Domnului , vol. 2, in 3 mii exemplare. Din anul 1941 pana in anul 1943, am scos la Beius revista lunara Familia Crestina , in tiraj de 5 mii exemplare, pentru abonatii nostri din tara si din strainatate. In anul 1943, am tiparit la Beius, in tipografia Doina , al 9-lea volum de poezii religioase, In asteptarea Mirelui , sub pseudonimul Cristian Dor, din pricina cenzurii. Cartea a aparut in 3 mii exemplare. In anul 1945, am tiparit la Sibiu al 10-lea volum de poezii, Cantarile Apocalipsei , in editura Cartea de Aur tiraj 5 mii exemplare.
In anul 1946, in colaborare cu Ioan Marini si Tit Trifa (fiul preotului Trifa), am scos la Sibiu seria noua din gazeta Isus Biruitorul . La aceasta gazeta am fost redactor pana la 1 ianuarie 1948, cand gazeta a fost suspendata definitiv, iar eu, arestat.
In anul 1946 am tiparit la Beius al 11-lea volum de poezii religioase, Un cantec de iubire , in 3 mii exemplare.
Tot in 1946, am tiparit la Sibiu Cartea de Cantari, o editie in 10 mii exemplare, alta editie in 10 mii exemplare. In total, 20 mii exemplare. In anul 1947, am tiparit la Beius al 12-lea volum de poezii, Spre ara Dragostei , in 3 mii exemplare.
Tot in anul...