Părintele Iosif Trifa în presa vremii – O cerinţă a vremurilor – Casele culturale. (text în original)
Subsemnatul am infiintat in parohia mea casa cul turala la 10 Februariei 1919. Acum, dupa ce o am de, 2 ani trecuti, veiu spune unele constatari de interes cred in jurul infiintarii si chemarilor ce le au aceste case culturale.
Voiu spune despre casele culturale ca sunt o cerinta a vremurilor noastre, o intreita cerinta: culturala, natio nala si morala.
Ca o cerinta culturala, casa culturala va fi mai mult decat o casina cu gazete si foi. In un inteles mai larg folosit cuvantul cultura , ea va imbratisa si se va interesa de toate laturile culturale, de tot ceeace poate presta ca cultura un sat, o parohie.
Pe langa foi si reviste bune, ea va avea inainte de toate o biblioteca buna. tiute fiind greutatile cu i cari se pot strange carti bune si infiripa biblioteci bune, eu cred ca la centru ar trebui aleasa o comisie price patoare care sa cumpere si sa stranga carti bune pentru casele culturale eventual sa le editeze. Este acest lucru o trebuinta neaparata unui preot izolat la tara.
In legatura cu invatatorul casa culturala isi va face apoi corul, muzica ei, cu cari va aranja teatre, pe treceri in folosul societatii. Ar fi de dorit ca admini stratia noastra sa deie concedii de petreceri numai pentru astfel de scopuri culturale sau eventual filantropice.
Aranjarea de conferinte poporale ar trebui sa o faca doua-trei case culturale vecine, stiut fiind ca po porul mai cu interes asculta pe ceeace vin mai de departe sa-i spuna ceva.
In casa culturala va trezi apoi preotul interesul istoric pentru trecutul comunei, si pentru urmele lui istorice. Spre acest scop, cu ajutorul membrilor va strange de prin sat tot ceeace i-ar putea fi de folos la scrierea monografiei comunei. In legatura cu aceasta preotul va face un muzeu in care va strange din sat tot ceeace poate fi de interes si de valoare istorica-etnografica. Un astfel de muzeu va putea salva multe lucruri de valoare.
In casa culturala va pregati preotul terenul pentru infiintarea de cooperative, banci poporale, stiut fiind, ca poporul nostru este foarte conservativ si foarte refractar fata de ideile noue, ce vrem sa le punem in slujba si folosul lui. Ma garfdesc ca un an de zile mi-a trebuit, ca sa inaintevestesc sosirea si infiintarea coo perativei din satul rneu.
Dela centru va trebui apoi sa se ia initiativa pro curarii de schiopticoane, cu filme potrivite pentru che marile -caselor culturale.
Se vor Ocupa casele culturale si cu analfabetismul si peste tot cu tot ceeace inseamna cultura unui sat.
Am zis apoi, ca sunt casele culturale o cerinta nationala. In aceste vremuri pline de curente si fra mantari sociaf-politice, mai mult rele decat bune si mai mult bolnave decat sanatoase, casele culturale sunt cel mai potrivit mijloc sa dam poporului orientari social- poltice bune si sanatoase.
Cu drag ma gandesc la cei 100 de membri ai casei noastre culturale. Dupa 2 ani de zile ei sunt, am facut din ei, azi invataceii mei si din casa culturala ei duc, ca sarmele unui telefon* lumina, orientari bune in toate incaperile satului meu.
Binefacerile nationale ale caselor culturale ar trebui statul sa le...