Pentru masa de revelion (ca si pentru cea de Sfantul Vasile) am vrut sa fac niste rulouri cu crema de vanilie, nu doar pentru ca sunt foarte bune, parfumate si racoroase, ci si pentru ca aluatul este perfect pentru ceea ce voiam sa fac demult: niste braduti dulci. Daca nu am reusit sa-i fac de Craciun, i-am facut cu aceasta ocazie (urmeaza reteta!).

Pentru aluat, care mi s-a parut foarte bun de lucrat, am folosit reteta, foarte putin modificata, de la Merisor, (si-i multumesc inca o data pentru asta!), iar crema de vanilie este cea pe care o fac de obicei, pentru ca iese foarte buna, pufoasa si parfumata.

Din ingredientele de mai jos am facut 30 de rulouri si doi braduti dulci (urmeaza reteta), unul mare si unul mic.

Se face un aluat fraged din: faina (amestecata cu bicarbonatul), sare, ou, zahar, unt, untura si laptele dulce. Aluatul se framanta pana se incorporeaza toate ingredientele si devine elastic si nelipicios. Se pune aluatul in frigider unde se lasa 2 ore sa se intareasca.

Dupa acest interval de timp, se scoate aluatul pe planseta infainata, se intinde o foaie dreptunghiulara subtire cam de 1,5 mm grosime, cu latura mare de 20-25 cm.

Cu dispozitivul special se taie fasii de 1,5-2 cm latime si lungi de 20-25 cm, dupa cum este latura mare a foii. Se ruleaza aceste fasii pe formele speciale, in spirala, incepand de la varf si suprapunandu-le, pe 1,5 mm.

Se pun rulourile intr-o tava prevazuta cu hartie de copt si se dau la cuptorul incins in prealabil, la foc mediu, intorcandu-le din cand in cand pe toate partile, pe cat posibil, ca sa se rumeneasca frumos. Cand sunt gata rumenite, se scot din cuptor, se lasa putin sa se racoreasca, se scot cu grija de pe forme si se continua, pana se termina aluatul.

Se face crema de vanilie. Semintele de la 1/2 baton de vanilie se pun in 300 ml de lapte dulce si se da cratita la foc, sa fiarba putin, pentru a iesi aroma din ele.

Separat se mixeaza bine galbenusurile cu amidonul, zaharul si restul de lapte. Cand zaharul s-a dizolvat, se toarna compozitia in cratita cu laptele si semintele de vanilie. Se amesteca intruna, pe foc mic, pana se ingroasa crema. Se ia cratita de pe foc, se lasa putin sa se racoreasca, dupa care se adauga untul, se uniformizeaza crema si se lasa la racoare, ca sa se lege bine.

Se umplu rulourile cu crema, se pudreaza cu zahar pudra amestecat cu vanilie si se depoziteaza intr-o cutie inchisa ermetic, la racoare.

Pentru aluatul fraged nu este necesar sa topiti untura si untul. De asemenea, aluatul se poate framanta cu lapte rece. Manevrati cu grija formele metalice, pentru ca va puteti arde. Daca nu aveti baton de vanilie, puteti folosi 2-3 plicuri de vanilie, adaugate direct in cei 500 ml de lapte, in care veti pune si celelalte ingrediente. Lasati crema ingrosata sa se racoreasca mai intai, inainte de a incorpora untul. Pentru decor, amestecati un plic de vanilie in zaharul pudra. Rulourile vor fi mai parfumate si mai placute.