Imi plac mancarurile de legume (dar nu neaparat de post, adica fara oua si lactate) si chiar si sotul meu, desi nu tine post, prefera mai multe legume in farfurie, decat carne.

Cum toamna pun multe legume in congelator, acum a venit randul lor sa le prepar in fel si chip. Si cum imi place si maioneza in salate, am preparat aceasta mancare savuroasa, cu un gust aparte.

Pastaile se aleg, se curata de codite, se spala si se pun la fiert in apa clocotita cu sare. Cand sunt gata fierte, se strecoara de apa si se lasa in asteptare, pana se va finaliza preparatul.

Daca se folosesc pastai oparite si conservate de la congelator, se decongeleaza, se pun intr-un vas, ca sa mai dea un clocot si apoi se strecoara de apa.

Separat se prepara o maioneza bine legata dintr-un galbenus de ou fiert tare, pasat bine si amestecat cu mustarul, la care se adauga un galbenus crud. Apoi se toarna uleiul, putin cate putin si se mixeaza, pana ce maioneza este bine legata.

Usturoiul se curata si se taie foarte fin.

Se adauga in maioneza doua linguri incarcate de smantana si usturoiul taiat fin, se condimenteaza cu sare, dupa gust si se uniformizeaza sosul. In acest sos se adauga in cele din urma pastaile, scurse bine de apa.

Se serveste rece, cu paine prajita.

Scurgeti pastaile bine de apa, inainte de a le adauga in sos, pentru ca mancarea sa nu fie apoasa. Daca va place un sos acrisor si vi se pare ca smantana e prea grasa, o puteti inlocui cu un iaurt consistent (sa nu fie lichid).