Dintre toate supele crema pe care le-am facut, aceasta a fost cea mai usor de preparat. Numai buna pentru a diversifica meniul in aceasta perioada de post...!Din ingredientele de mai jos a rezultat o oala de 3 litri de supa crema.

Conopida se spala bine si se desface in buchetele. Cartofii se curata, se spala, se taie cubulete si se pun la fiert cu buchetelele de conopida, in 2,5-3 litri de apa, la foc iute, pentru 25-30 de minute. Se adauga putina sare la fiert si se spumuieste, cand este cazul.

Intre timp se aleg frunzele de patrunjel, se spala, se zvanta si se taie marunt.

Painea se taie cubulete si se da la cuptor, la foc mic. Se supravegheaza crutoanele in cuptor, pentru a fi intoarse pe toate fetele, ca sa nu se arda. Cand sunt rumenite, se scot din cuptor.

Usturoiul se curata, se spala si se taie fin.

Cand legumele au fiert, se strecoara de zeama (care se pastreaza, pentru ca din ea se va face supa) si se paseaza bine, dupa care se trec printr-o sita deasa si se subtiaza cu o parte din zeama pastrata de la legume, cealalta parte fiind folosita la subtierea rantasului. Daca supa crema este mult prea groasa, se adauga echivalentul apei care a scazut la fiert.

Ceapa se curata, se spala, se taie marunt si se caleste in ulei suficient si la foc mic, ca sa nu se arda, ci doar sa se inmoaie. Se adauga cele doua linguri de faina alba si se mai tine craticioara cu rantasul pe foc, pana ce se ingroasa putin. Se adauga pe rand 3 polonice din zeama de la fierberea legumelor, ca sa se subtieze putin rantasul.

Se adauga rantasul in legumele pasate si subtiate, usturoiul taiat fin, se amesteca bine si se mai da supa la fiert inca doua-trei clocote. Se condimenteaza cu sare si piper, se presara patrunjel taiat fin si se opreste focul de la aragaz.

Dupa un sfert de ora, supa crema poate fi servita, cu crutoane de paine.

Nu prajiti ceapa prea tare, ca sa nu se arda si sa devina amara. Caliti ceapa la foc mic, in ulei suficient, ca sa ramana dulce. Supravegheati crutoanele de paine puse la cuptor, ca sa nu se arda, ci sa se rumeneasca frumos, pe toate fetele. Subtiati rantasul cu 3 polonice de supa, puse pe rand. Dupa ce ati pus rantasul in legumele pasate, mai tineti oala pe foc inca doua-trei clocote, ca sa se omogenizeze continutul, iar usturoiul pus inainte de ultima operatiune, sa se inmoaie.