Imi place sa prepar singura, in casa, bauturi dulci, slab alcoolizate, dar parfumate si ecologice, fara coloranti si aditivi alimentari, periculosi pentru sanatate. De data aceasta am preparat un lichior de grepfrut, asemanator cu Limoncello, delicios, dulce-amarui, un digestiv perfect, rafinat si cu totul special.

Am primit reteta de la o doamna pe care o pretuiesc nespus si am schimbat doar cantitatile unor ingrediente, in conformitate cu experienta dobandita in prepararea lichiorurilor, dar si cu alte informatii, iar rezultatul a fost surprinzator de placut. Mai bun decat acest lichior a fost doar cel de portocale, preparat dupa o reteta franceza.

Din pulpa de grepfrut am facut, asa cum am fost invatata, un suc, care, pastrat la congelator, s-a transformat in cuburile de gheata care au parfumat si aromatizat si mai mult lichiorul preparat. In acest fel, am folosit nu doar coaja de grepfrut, ci si pulpa, iar lichiorul este cu adevarat de calitate si delicios, de mare rafinament.

Daca fructele nu sunt BIO, se tin 5 minute intr-un vas cu apa foarte calda. Cu un burete moale, nu abraziv si cu un detergent simplu, fara balsam se spala foarte bine coaja fructelor. Se clatesc fructele indelung, cu apa calda, dupa care se tin timp de 30 secunde, maxim 1 minut, in apa clocotita. Dupa aceasta operatiune, fructele se racesc imediat sub jet de apa si se sterg cu un prosop din hartie absorbanta.

Se curata coaja fructelor, foarte fin, cu un cutit foarte ascutit si cu lama subtire. Cojile de grepfrut se pun intr-un recipient din sticla cu gura larga, ce poate fi inchis etans. Se toarna alcoolul peste cojile de grepfrut, se inchide ermetic recipientul si se depoziteaza intr-un loc intunecat si racoros timp de 3-4 saptamani. Se agita vasul, din cand in cand.

Pulpa de grepfrut se mixeaza in blender, in 3-4 reprize, de cate 4-5 secunde, iar sucul rezultat se toarna in pungi pentru cuburi de gheata, care se pun la pastrare in congelator, pana cand va fi gata lichiorul.

Dupa prima etapa de macerare, se strecoara lichiorul intr-o sticla care se inchide etans.

Se face un sirop din 350 ml de apa si 350 grame de zahar tos si cand este bine legat, se ia de pe foc si se lasa la racit. Cand siropul s-a racit complet, se toarna in sticla, peste lichiorul de grepfrut, se inchide sticla etans, se agita bine si se mai lasa la macerat, inca 1-2 saptamani. Cand se termina si cea de-a doua etapa de macerare, se filtreaza, printr-o strecuratoare deasa prevazuta cu tifon dublu si se pune in sticle, inchise ermetic.

La servire, in paharul cu lichior se adauga 2-3 cuburi de suc de grepfrut, de la congelator. Se consuma rece.

Lichiorul de grepfrut mai poate fi consumat in combinatie cu sampanie rece (sec), tot asa dupa cum sucul de grepfrut, la cubulete, poate raci si parfuma o cupa de sampanie demisec.

Spalati bine fructele, inainte de a le curata de coaja.

Curatati foarte fin coaja, cu un cutit cu lama subtire si foarte ascutita.

Folositi numai recipiente care se inchid etans, pentru ca alcoolul sa nu se evapore.

Respectati perioadele de macerare.

Faceti un sirop bine legat, dar nu-l adaugati peste lichior, decat dupa ce s-a racit complet.

Lichiorul de grepfrut poate fi pastrat mult timp, nu neaparat la frigider, daca nu contine suc de fructe, care este perisabil. De aceea, daca sucul este congelat, poate fi folosit la servirea lichiorului, atat pentru racirea lui, cat si pentru aroma foarte placuta, dulce-amaruie pe care o are.

Pastrati lichiorul in sticle inchise ermetic.