Provocarea GastroArtUn lucru este sigur despre mine; imi plac provocarile. Un alt lucru sigur despre mine: nu-mi plac legumele umplute.

De cand imi documentez voiajul culinar pe retete, adica de vreo 6 ani, am postat doar cateva retete de legume umplute, iar cele mai multe sunt cartofi :)). Dar incerc cu mare placere preparate cum n-am mai mancat, chiar si banalii ardei umpluti, daca au ceva inedit, altfel. Am descoperit recent Provocarea GastroArt care incearca sa promoveze preparatele clasice romanesti si adaptarea acestora la vremurile moderne. Pentru mine, modern inseamna deschis la culturi noi, provocari noi si mai ales mancaruri noi. Asa inteleg eu cel mai bine si mai profund culturile pe care le intalnesc. Asadar, pentru si datorita Provocarii GastroArt, am preparat acesti ardei umpluti cu influente persane si gatiti in tajine, care, datorita formei sale unice, elibereaza aburul treptat, mare parte din el introcandu-se spre baza, infuzand preparatul cu propriile arome si obtinand astfel ardei fragezi, in parte gatiti la aburi, in suc propriu, in parte copti cu gust domol de muguri de pin si infuzati cu dulceata curmalelor, rosiilor si ardeilor multicolori.

Ceapa, rosiile si usturoiul se toaca marunt. Se incalzeste putin ulei intr-o tigaie la foc mediu si se soteaza ceapa pana devine aurie. Se adauga apoi carnea si se amesteca usor. Se adauga imediat usturoiul, oregano, rosiile proaspete si cele in bulion si pasta de rosii. Astfel carnea va ramane moale si suculenta. Se lasa cateva minute la fiert, pana scade sosul putin. La final, se adauga patrunjelul tocat, sare si piper. Amestecul trebuie sa fie usor sarat pentru ca si orezul va absorbi o parte din sare. Se lasa la racit. Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Intre timp, se taie partea superioara a ardeilor avand grija ca acestea sa ramana intregi. Se indeparteaza semintele si eventualele nervuri din cavitatile ardeilor.

Se toaca curmalele si se amesteca cu orezul si mugurii de pin, apoi cu sosul de carne racit si putin ulei. Cu aceasta compozitie se umplu ardeii, lasand 1 cm liber intre stratul de carne si capac. Se acopera cu capacele ardeilor cat mai etans. Se asaza in vasul de tajine (sau o oala cu fund dublu si capac) uns cu putin ulei, unul langa altul, lasand cat mai putin loc intre ei. Se stropesc cu cateva linguri de apa si se ung cu ulei. Se acopera cu capacul si se coc 45-50 de minute. Se servesc imediat.