Taci si inghite este o reteta specific moldoveneasca, o tochitura speciala, cu ingredientele amestecate si puse de-a valma, tinute apoi in cuptor, atat cat sa se intrepatrunda si sa capete un gust nemaipomenit.

Daca avem timp, facem Taci si inghite, daca nu, atunci punem repede ingredientele in farfurie, pana ce nu ne doboara foamea si mancam tochitura...

Pentru acest fel de mancare eu folosesc si tochitura (carne de porc, scazuta in tigaie) nu numai afumaturi, care se lasa mai greu la stomac si ficat. Oricum, mancarea aceasta este foarte consistenta...

Carnea de porc se curata de pielitele nedorite, se spala, se scurge de apa si se pune la scazut/topit, cu 3-4 linguri de ulei. Cand carnea s-a albit pe toate fetele, se adauga un pahar cu apa si se prepara inabusit, pana ce se patrunde si scade sosul.

Faina de porumb se cerne si se pune la fiert in lapte dulce, pentru a face o mamaliguta potrivita, nu foarte tare. Intre timp se pregatesc celelalte ingrediente.

Carnatii se spala, se sterg, se cresteaza si se pun in tigaie, cu 3-4 linguri de ulei, pana ce se prajesc si se rumenesc usor, la foc mic, pe toate fetele. Cand sunt gata, se lasa sa se racoreasca si se feliaza.

Telemeaua si cascavalul se dau prin razatoarea mare si se lasa in asteptare.

Cand mamaliguta este gata, se adauga in ea smantana si o jumatate din cantitatea de branza de burduf. Se uniformizeaza compozitia si se trece rapid la celelalte operatiuni, pentru ca mamaliguta sa nu se raceasca si intareasca.

Se unge o tava termorezistenta cu unt, se asterne un prim strat de mamaliguta, peste care se pune cate o jumatate din cantitatea de tochitura de porc si de carnati feliati, ca si restul de branza de burduf.

Se acopera totul uniform cu cealalta jumatate din cantitatea de mamaliguta fierbinte, se sparg ouale si se presara, de jur-imprejurul lor, telemeaua razuita si cascavalul.

Se da tava la cuptor, la foc iute si cand preparatul incepe sa se rumeneasca, iar ochiurile s-au legat, se scoate din cuptor si se serveste fierbinte, cu 1-2 linguri de smantana grasa (sau iaurt), dupa preferinta.

Aveti grija ca mamaliguta sa nu se afume, din cauza laptelui din compozitie. Amestecati in mamaliguta frecvent, ca sa nu se formeze cocoloase. Nu legati foarte tare mamaliguta, ca sa puteti sa o intindeti usor in straturi. Pregatiti din timp ingredientele, pentru a putea intinde imediat straturile in tava termorezistenta, inainte ca mamaliguta sa se raceasca/intareasca. Puteti turna peste primul strat, uleiul rezultat de la prajirea carnatilor si a carnii de porc. Pentru ca ochiurile sa nu se usuce, ar fi bine sa acoperiti, vasul termorezistent in cuptor, timp de 5-7 minute, cu folie de aluminiu, dupa care sa o scoateti, pentru ca preparatul sa se rumeneasca usor. Nu tineti prea mult preparatul in cuptor, ca sa nu se usuce si intareasca.