Cat inca mai sunt legume variate, proaspete si sanatoase, m-am gandit sa fac o tocanita si din garniturile pe care le fac de obicei (pireu de cartofi, paste, pilaf...) am ales cus-cusul, pentru ca-mi place foarte mult. O iesit o bunatate si o fantezie de culori imbietoare.

Pentru aceasta reteta am folosit cus-cus cu bob mare, care necesita fierbere (7-8 minute). Pentru ca intotdeauna prepar cus-cusul cu unt, am calit legumele in unt, dupa ce am turnat si putin ulei de floarea soarelui in tigaie, ca sa nu se arda.

Se curata mai intai ceapa rosie, se spala si se taie in felii mari.

Intr-o tigaie se toarna uleiul si dupa ce s-a incalzit se pune untul, taiat felii pentru a se topi mai repede. Se caleste usor ceapa in unt, cu grija ca sa nu se arda, ci doar sa se inmoaie.

Se curata radacinoasele, se spala, se razuie pe razatoarea mare si se calesc peste ceapa.

Se spala gogosarul si ardeii grasi, se curata de cotoare si de seminte, se feliaza si se calesc inabusit, peste celelalte legume din tigaie, fara a amesteca prea mult in tigaie, ca sa nu se terciuiasca.

Se curata ceapa verde, se spala bine si se taie rondele, dupa care se pune la calit in tigaia cu legume.

Se spala rosia, se taie in bucati mari si se pune si ea la calit, peste celelalte legume.

Se adauga 100 ml de apa (supa concentrata) si se lasa tigaia cu legumele la fiert inabusit, fara a amesteca prea mult in ea.

Cand legumele s-au patruns, se condimenteaza cu sare si piper si dupa inca 2-3 minute se opreste focul de la aragaz.

Intre timp se pune cus-cusul la fiert, in apa clocotita cu sare, pentru 8-9 minute. Cand a fiert, se strecoara, se clateste in doua-trei ape si se lasa la scurs, dupa care se pune pe platou.

Se pune tocanita peste cus-cusul din platou, odata cu sosul lasat de legume. Se serveste calda.

Pentru ca untul sa nu se arda, este bine ca mai intai sa turnati in tigaie ulei de floarea soarelui. Cand caliti ceapa, aveti mare grija sa nu se arda, nici ea, nici untul. Pentru aspect, este de preferat sa taiati/feliati legumele in bucati mai mari, iar radacinoasele trebuie razuite pe razatoarea mare. Nu amestecati prea mult in tigaie, pana se patrund legumele, ca sa nu se terciuiasca, ci sa-si pastreze forma, pe cat posibil. Pentru ca legumele sa-si pastreze forma, trebuie sa le preparati inabusit si sa nu amestecati prea mult in tigaie. Dupa ce adaugati rosiile (care sunt zemoase) adaugati si apa (supa concentrata) pentru ca toate legumele sa fiarba si sa fie patrunse. Lasati tigaia pe foc mediu, pana ce mai scade putin sosul format. Condimentati tocanita cu sare si piper, cu 2-3 minute inainte de oprirea focului. Cand opriti focul de la aragaz, trebuie sa mai ramana suficient sos care sa dea gust cus-cusului. Clatiti bine si scurgeti de apa cus-cusul dupa fierbere, ca sa nu ramana apos.